“Procentul va fi stabilit în funcţie de acoperirea costurilor. Vor fi verificate toate costurile şi solicitările operatorilor din domeniu. Preţul ar putea creşte şi pentru că România trebuie să îşi alinieze preţul gazelor la cel din afară, iar Comisia Europeană vrea totodată să liberalizăm pretul gazelor“, a precizat Tudor Şerban.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia guvernamentală care stabileşte pretul energiei şi al gazelor livrate, nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.
De asemenea, Tudor Şerban a mai spus că reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri vor discuta marţi cu cele două companii care importă gaze pentru România de la Gazprom, Wintershall şi Conef, majorarea cantităţii de gaze importate.
“Vom discuta mâine (marţi, 26 ianuarie, n.r.) cu reprezentanţii Wintershall si Conef, cele două companii care intermediază importul de gaze naturale pentru România de la Gazprom, pentru a creşte cantitatea de gaze importate. Noi vom cere suplimentarea importurilor cu 2-3 milioane metri cubi gaze, începând chiar de acum, faţă de 10 milioane mc gaze pe zi în prezent”, a declarat Tudor Şerban.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a declarat situaţie de urgenţă, începând de luni, ora 14.15, din cauza dificultăţilor semnalate în alimentarea cu gaze a consumatorilor, urmând ca furnizarea de gaze naturale să fie oprită pentru consumatorii întreruptibili.
Cei mai mari consumatori ce au statut întreruptibil sunt Azomureş, InterAgro şi Electrocentrale Bucureşti.
“În 25 ianuarie, a avut loc reuniunea Comisiei de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale în prezenţa ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Adriean Videanu, şi a secretarului de stat pe probleme energetice, Tudor Şerban, preşedintele Comisiei. Au fost analizate informaţiile referitoare la cantităţile de gaze naturale necesare acoperirii consumurilor înregistrate şi situaţia creată de temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile (temperatura medie la nivel naţional a scăzut în dimineaţa zilei de 25 ianuarie la -17,90 C)”, se arată într-un comunicat publicat luni pe portalul ministerului.
De asemenea, în conformitate cu Legea 346/2007 privind măsurile pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, Transgaz a solicitat Comisiei verificarea întrunirii condiţiilor pentru declararea situaţiei de urgenţă din cauza dificultăţilor semnalate în alimentarea cu gaze a consumatorilor.
În urma analizei, Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenţa condiţiilor de declarare a situaţiei de urgenţă şi a dispus ca, începând cu data de 25 ianuarie 2010, ora 14:15, Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale să ia măsurile operative necesare, în conformitate cu prevederile Planului de măsuri pentru situaţii de urgenţă în anul gazier 2009-2010, aprobat prin HG 1523/2009, se mai arată în comunicatul ministerului
“Acest lucru înseamnă, pe de o parte, oprirea furnizării gazelor naturale pentru consumatorii întreruptibili şi, pe de altă parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi, ceea ce va permite Transgaz să gestioneze operativ sistemul, astfel încât populaţiei să i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, căldurii şi apei calde în condiţii de siguranţă”, spun reprezentanţii ministerului.
Sursa: Newsin.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!