“Am ţinut să fiu în faţa dumneavoastră la un an de la preluarea mandatului nu pentru a face un bilanţ sec, ci ca gest de normalitate democratică. Am vorbit atunci despre direcţiile majore pentru România, despre schimbările de principiu pe care le asum în modul de a face politică. Convingerea mea profundă este că marile proiecte ale unei naţiuni se pot realiza doar dacă se sprijină pe norma de politică asumate”, a declarat președintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
“Am dorit ca 2015 să fie anul recâştigării normalităţii în interior şi în exterior. Recâştigarea normalităţii se poate face prin transformarea ideii de consultare dintr-una golită de sens în una reală, cu efecte concrete. În doar un an a devenit un lucru firesc să avem consultări, să ne aşezăm la masa dezbaterii, preşedinte, partide, societatea civilă.
Unii s-au întrebat de ce nu reacţionez la orice subiect, de ce nu răspuns la atacuri cu aceeaşi monedă. Sper că onorând promisiunea de a face politică altfel, am dat răspuns şi acestor întrebări. 2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe probleme care privesc România”, a completat șeful statului.
În discursul său, președintele s-a referit și la bugetul pe anul viitor, dar și la lipsurile sistemului legislativ românesc.
“Bugetul pe anul 2016 prevede o primă etapă de creştere. Mă bucur să constat că în cazuri importante, pentru cel al Codului Fiscal, a existat disponibilitatea de a se apleca cu atenţie asupra textului legii. Pe de altă parte, două lucruri fundamentale încă lipsesc: dezbaterea şi rigoarea.
Legi importante au intrat în atenţia publică abia după adoptarea lor, odată ajunse la promulgare sau după, ceea ce nu serveşte nici Parlamentului , nici publicului. Parlamentul trebuie să răspundă acestor aşteptări, prin mai multă dezbatre şi mai multă rigoare.”, a mai precizat Iohannis.
Șeful statului a vorbit despre relațiile diplomatice ale României.
“Anul 2015 recâştigarea normalităţii a însemnat şi demersuri în plan exterior. Mă refer la restabilirea prestigiului României pe plan exterior şi la întărirea parteneriatelor noastre strategice. Am avut câteva obiecte clare: consolidarea şi extinderea parteneriatului cu SUA, întărârea parteneriatelor strategice cu statele membre ale Uniunii Europene, ţări precum Franţa, Polonia, Marea Britanie şi Turcia, consolidarea raporturilor cu ţări din vecinătate, precum Ungaria sau Bulgaria. Din diverse motive, România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori. Am dorit să schimbăm acest lucru, ceea ce explică activitatea mai mare pe plan extern”, a mai spus președintele, potrivit aceleiași surse.
Klaus Iohannis a făcut și declarații legate de tragedia din clubul Colectiv:
“Se cuvine să ne uităm la lectiile anului 2015 şi la ce îi lipseşte pentru ca România sa fie cu adevărat puternică şi prosperă. Cea mai tragică lecţie a anului 2015 este fireşte Colectiv. Evenimentul care a îndurerat o naţiune întreagă a scos la iveală problemele a multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile.
Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării şi concluzii care trebuie să ne determine să acţionăm şi să fim responsabili. Cea mai dură concluzie este aceea că pur şi simplu corupţia ucide că se pot pierde vieţi nevinovate dacă nu respectăm legi şi reguli şi dacă noi ca societate închidem ochii la încălcarea lor”.
Șeful statului s-a referit în discursul său și la Revoluția din Decembrie 1989 și la reconstrucția clasei politice.
“Se împlinesc 26 de ani de când românii s-au ridicat împotriva regimului comunism. S-au ridicat cu forţa şi curajul date de a dobândi democraţia. Se cuvine să nu uităm şi să respectăm acest sacrificiu. Astăzi, cel mai bun mod de a onora acest sacrificiu este să reconstruim încrederea şi să facem altfel de politică.
Reconstrucţia clasei politice este tema pe care o propun pentru anul 2016. Greul acestei misiuni revine partidelor. Tocmai înnoirea în materie de idei, practici şi oameni este şansa de a restabili echilibrul politic. Cred într-un sistem în care stânga şi dreapta sunt bine reprezentate. Îmi doresc ca românii să perceapă politica ca pe un spaţiu al reprezentării, în care este onorabil şi onorant să participi”, a declarat președintele.
Iohannis și-a prezentat aspirațiile pentru anul viitor:
“Anul 2016 va aduce şi alte tipuri de provocări decât cele care ţin de alegerile electorale. Aştept de la noul cabinet o guvernare responsabilă. Acest Executiv se află în faţa unei noi provocări, a unei şanse de a arăta că se pot lua decizii responsabile. Cred că atitudinea responsabilă faţă de banul public şi găsirea unei soluţii eficiente sunt liniile acestui mandat.
Îmi doresc o creştere economică despre care să nu vorbim în termeni statistici, ci una care să se reflecte în viaţa de zi cu zi, în nivelul de trai al fiecărui român. România educată ca proiect de ţară ar trebui să fie una dintre aceste direcţii, ea incluzând nu doar sistemul de învătământ, ci şi încurajarea culturii, cercetării şi aprecierea informaţiei”.
“Despre 2015 s-ar putea spune multe, iar peste ani istoricii vor avea perspective diferite. S-ar putea spune că pentru prima dată s-a introdus votul prin corespondenţă, că a fost anul instalării unui nou Guvern.
Ceea ce mi-aş dori eu să se spună despre 2015 este altceva: că a fost anul în care a început schimbarea modului de a se face politică în România şi începutul înnoirii clasei politice. Este timpul schimbării. Depinde de noi toţi dacă răspundem la aceste aşteptări ale societăţii. Vă invit să fim împreună în acest demers”, și-a încheiat discursul Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
La discursul președintelui, ce a avut loc în plenul reunit al celor două Camere, au participat 399 din cei 547 de parlamentari, dar și premierul Dacian Cioloş şi membri ai Guvernului, reprezentanţi ai Corpului diplomatic, dar şi şefii unora dintre instituţiile statului.
Klaus Iohannis împlinește un an de mandat în 21 decembrie. Discursul său a avut loc miercuri deoarece în acea perioadă Parlamentul se va afla în vacanță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!