Întrevederile aflate pe agendă vizează întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenția Consiliului European desfășurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migrația și politica externă a Uniunii Europene.
„Vizita oficială în Germania va fi, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relațiile economice și a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri”, transmite Guvernul.
În cadrul vizitei, șeful Executivului va avea o întrevedere cu cancelarul federal german Angela Merkel, urmată de un prânz de lucru și de o conferință de presă comună. De asemenea, prim-ministrul Cioloș va avea întâlniri cu reprezentanţi ai Grupului parlamentar de prietenie din Bundestag și ai comunității românești din Germania.
Din delegația oficială condusă de premierul Dacian Cioloș fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi şeful Cancelariei primului-ministru Dragoş Tudorache.
„Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează 1/5 din comerţul exterior al ţării noastre. Schimburile comerciale bilaterale au crescut în medie cu 8-10% în cursul ultimilor 6 ani. În 2014 s-a atins nivelul record de 21,3 miliarde euro (din care exportul românesc 10,1 miliarde euro, iar cel german 11,2 miliarde euro). Potrivit datelor statistice BNR din 30.09.2015, Germania este unul dintre principalii investitori în economia românească (cca. 7 miliarde euro)”, potrivit datelor furnizate de Guvern.
UPDATE. Merkel despre aderarea României la UE: Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia.
După întrevederea avută la Berlin cu premierul Dacian Cioloș, cancelarul german Angela Merkel a declarat că România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, dar aşteaptă raportul Comisiei Europene(CE), în legătură cu aderarea la spaţiul Schengen.
“Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate şi cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulaţie în cadrul graniţelor Schengen. (…) Schengen este un instrument de creştere economică şi este apreciat de cetăţenii europeni, şi de aceea trebuie să facem totul să fie păstrat şi bineînţeles să dăm posibilitatea acestor ţări care nu fac parte din spaţiu să devină membu Schengen. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere la spaţiul Schengen”, a declarat Merkel, potrivit Mediafax.
Premierul Dacian Cioloș a menționat că țara noastră a făcut progrese legate de combaterea corupției și a dat asigurări că actualul guvern va continua eforturile pe această linie.
“Am discutat şi despre faptul că România şi-a îndeplinit condiţiile pentru a putea adera la spaţiul Schengen, ne dorim, sigur, un spaţiu Schengen solid şi credibil şi de aceea suntem conştienţi că trebuie să rezolvăm problemele care se află acum pe agendă, atât în ce priveşte întărirea frontierelor exterioare al Uniunii Europene, şi aici România acţionează deja ca şi cum ar fi un stat membru Schengen cu foarte multă responsabilitate la controlul frontierelor”, a declarat premierul Dacian Cioloş.
“Ne aşteptăm, sperăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive şi atunci ar fi unul din al treilea raport care ar fi pozitiv şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în perioada următoare în privinţa aderării României la Schengen”, a adăugat premierul Dacian Cioloş, potrivit aceleiași surse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!