Veşti proaste pentru persoanele fizice care îşi câştigă existenţa din comercializarea maşinilor second-hand. Un proiect de modificare a Codului Fiscal iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD impune restricţii privind comercializarea acestora.
41 de senatori şi deputaţi au iniţiat un proiect de modificare a Codului Fiscal, respectiv a art. 312 „Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi”, prin care impun restricţii de comercializare a maşnilor second-hand. „Comercializarea autovehiculelor second-hand achiziţionate din afara ţării şi revândute în România se face doar de către persoanele juridice. Persoanele fizice pot achiziţiona o dată la doi ani un singur autovehicul second-hand pentru folosinţă proprie”, se arată în proiectul de modificare a Legii 227/2015 privind Codului Fiscal.
Politicienii şi-au argumentat demersul prin necesitatea unei colectări mai eficiente a „impozitelor la bugetul de stat şi eliminarea operaţiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziţionate în spaţiul intracomunitar şi revândute în România”. Iniţiatorii spun că avem prea multe maşini second-hand.
Reprezentanţii ANAF evidenţiază faptul că multe persoane fizice comercializează maşini la mâna a doua fără să achite TVA şi impozite, o mare parte dintre aceste operaţiuni nefiind înregistrate în evidenţele contabile.
Prea multe second-hand
Pe de altă parte, statisticile arată că în ultimii ani România se confruntă cu o creştere explozivă a înregistrărilor de maşini second-hand, fapt ce a dus la o îmbătrânire a parcului auto naţional, cu mult peste media UE, şi la o poluare fonică şi de mediu pentru cetăţenii României.
Potrivit ultimelor date ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în 2017 numărul autoturismelor second hand înmatriculate pentru prima dată în România a crescut cu peste 75%. Astfel, dacă în 2016 au fost aduse în ţară 297.290 de autoturisme second-hand din străinătate, în 2017 cifra acestora a urcat la 520.878 de maşini. Această creştere se datorează în cea mai mare parte eliminării taxei auto.
Senatul este prima cameră sesizată, avizul final urmând să fie dat de Camera Deputaţilor. Termenul de adoptare tacită este 24 aprilie 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!