Diferența între el și Moș Crăciun, este că Moș Nicolae nu se arată niciodată. Moş Nicolae este protagonistul povestei darurilor aduse pe furiş copiilor. Însă, tot el este acela care-i pedepseşte cu o nuieluşă pe cei leneşi şi neascultători.
Cunoscut în Transilvania și cu numele de Sân-Nicoara, Sfântul Nicolae este cel mai popular sfânt din Ardeal. Sărbătoarea lui a generat un adevărat folclor, de la darurile de Moș Neculai și până la obiceiurile și legendele diferențiate de la sat la sat.
Originea acestei tradiții este în povestea personajului legendar, care a existat cu adevarat și care s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, din Asia.
Sf. Nicolae, al cărui nume grecesc înseamnă biruitor de popor, s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de pe vremea când era copil prin minunile pe care le făcea. La decesul ambilor părintii, Nicolae și-a împărțit averea nevoiașilor și a întemeiat mănăstirea Sionului de lânga Mira, capitala Lichiei.
Creștinii sărbătoresc pe 6 decembrie moartea acestuia, iar moaștele sale se află în biserica din Bari, deşi părticele din ele au ajuns în mai multe biserici din lumea creştină. O mică parte din acestea se află la Mănăstirea Aninoasa din judeţul Argeş şi, din secolul XIX, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti.
Legenda lui Moş Nicolae
Cu toate că sunt cunoscute 21 de miracole făcute de Sf. Nicolae, cea mai cunoscută este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Legenda spune că Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.
Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.
Tradiții românești
După poveștile bătrânești, se spune că Sfântul Nicolae este bătrân și are barbă albă și este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele şi-şi scutură barba de ninsoare .Iar dacă se întâmplă să nu ningă, atunci se zice că: „a întinerit Sfântul Ierarh Nicolae”.
De ziua lui Sânicoară se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se poate spune cum va fi vremea şi care va fi rodul livezilor, în anul viitor. Rugăciunile răsună și-n ceruri în aceasta zi, până și hoții se roagă la acest sfânt să îi ajute în isprăvile lor.
Moș Nicolae a fost și va ramane una dintre cele mai frumoase sărbători ale copilariei, legenda lui trăgându-și rădăcinile, dupa cum am văzut în numeroase povești despre faptele bune ale acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!