Potrivit unei statistici a Direcţiei Arme, explozivi şi substanţe periculoase din Poliţia Română, intrată în posesia NewsIn, din inventarul mai multor instituţii ale statului lipseau, după evenimentele din decembrie 1989, nu mai puţin de 1.897 de arme de foc, dintre care au fost recuperate, până în prezent, 1.623. Restul de 274 de arme, dintre care 127 în Bucureşti, sunt căutate în continuare de către poliţişti.
Astfel, oamenii legii încearcă să recupereze un adevărat arsenal, pe lista armelor pierdute la Revoluţie figurând, printre altele, 61 de pistoale Carpaţi, 17 pistoale Makarov, patru pistoale TT, un pistol Stechin, şase pistoale mitralieră, o puşcă mitralieră, 21 de carabine, o puşcă specială cu lunetă, patru pistoale de TIR şi 11 puşti de TIR.
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, spune că o mare parte dintre armele pierdute la Revoluţie au fost distribuite civililor, în decembrie 1989, de către Ministerul Apărării Naţionale pentru a apăra obiective din Bucureşti, împotriva unor posibile atacuri lansate de terorişi. “Au fost sute de arme date civililor la Revoluţie. Numai eu am strâns, în după-masa zilei de 22 decembrie, două camere pline de arme. Eu am ajuns primul la etajul 6 al Comitetului Central, cu arma în mână. Am adunat acolo armele, ca să nu ne împuşcăm. Probez cu declaraţii. Este totul filmat când se vede că am coborât în hol cu un ofiţer, iar el a spus că rupe o foaie dintr-o carte aruncată acolo pe jos, ca să putem face o evidenţă a armelor şi să le putem căra. Seara, a venit un ordin şi m-am trezit cu peste o sută de oameni care au început să ţipe că vor arme. Eu m-am opus în primă fază şi ei au început să ţipe că îi împuşcă teroriştii şi că au nevoie de arme să se apere. Au năvălit toţi acolo şi au luat toate armele, inclusiv copii de 14 ani care aveau baionete în mână”, a declarat Mărieş, pentru NewsIn, care a adăugat că printre civilii care au primit arme în timpul Revoluţiei s-au numărat şi politicienii Dan Iosif şi Romeo Raicu.
Teodor Mărieş spune şi că mai mulţi membri ai Asociaţiei 21 Decembrie ar fi văzut, în documentele de la dosarul Revoluţiei aflat la Parchetul General, o notă a Ministerului Apărării Naţionale în care se arată că membrii Frontului Salvării Naţionale au primit arme, fără ca acestea să fie înregistrate. “Sunt trei oameni din cadrul Asociaţiei care au văzut la Parchet această notă, potrivit căreia membrii FSN au primit arme din partea Ministerului Apărării, fără a fi înregistrate. Noi nu am intrat încă în posesia acestui document”, a afirmat Mărieş.
Pe de altă parte, Ministerul Apărării susţine că nu deţine documente din care să reiasă că ar fi dat arme de foc civililor în decembrie 1989. “În evidenţele actuale ale unităţilor militare din subordinea MApN nu sunt înregistrate date şi activităţi din care să reiasă că au fost distribuite arme de foc populaţiei civile în timpul evenimentelor din decembrie 1989″, se arată într-un răspuns al MApN, remis la solicitarea NewsIn, în care se precizează că informaţii cu privire la armele distribuite civilor se pot găsi doar la Arhivele Naţionale Piteşti, iar cercetarea documentelor de arhivă presupune consultarea Registrelor Istorice şi Jurnalelor acţiunilor de luptă ale fiecărei unităţi în parte.
Totuşi, surse din MApN au declarat, pentru NewsIn, că în perioada decembrie 1989-ianuarie 1990, armamentul şi muniţia personalului armatei se distribuiau, conform legislaţiei în vigoare la acea dată, pe „Registrul Serviciului Interior”, care, potrivit instrucţiunilor arhivistice, are termen de păstrare de doi ani. “Având în vedere acest aspect, în cele mai multe situaţii, registrele au fost distruse prin macerare”, au mai spus sursele citate.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!