Nu cu mult timp în urmă, Senatul a adoptat tacit Legea prin care este interzisă educația sexuală în școli fără acordul părinților. Legea prevede amendarea profesorilor în cazul în care nu se conformează acesteia sau, mai rău, se poate ajunge la pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Nici nu a trecut bine legea de Senat că au și apărut primele polemici.
Reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP – IP) cred că nu era nevoie de o astfel de lege. Aceștia nu văd ce ar avea de câștigat elevii de pe urma unei asemenea ore. Ora de educație sexuală, spun ei, nici nu se regăsește în planurile-cadru ale învățământului primar și gimnazial. FNAP nu spune nu orei de educație sexuală în școli, însă elevii ar trebui să primească informațiile necesare într-un mod atent chibzuit, fără abuzuri.
La această oră, în școlile de la noi din țară, educația sexuală se face în cadrul unei discipline opționale – Educație pentru sănătate, opțiune care a fost aleasă la nivel național de doar 6% dintre părinți.
„Iniţiativa este foarte bună. Şi chiar dacă nu ar exista o oră anume pentru aşa ceva, s-ar putea profita de orele de dirigenţie pentru a-i informa pe copii cu privire la riscuri. Există medici şi specialişti care pot să discute atât cu fetele, cât şi cu băieţii”, e de părere Maria Câmpean, pensionară, fost cadru didactic și director de unitate de învățământ. Mihai Surdu, liber profesionist, crede că predarea educației sexuale în școli „e o sabie cu două tăişuri. Poate avea o parte bună și una mai puţin bună. Depinde de cum va ajunge informaţia la elevi”.
Da, da nu oricum!
Cei de la FNAP – IP nu văd o problemă din perspectiva predării unor noțiuni elementare de educație sexuală, însă problema ar fi vârsta de la care ar trebui să se facă această educație (de exemplu, la clasele I-IV este recomandată o oră legată de cunoașterea corpului uman). Mai mult, FNAP crede că chiar și așa noțiunile de educație sexuală nu pot fi predate la elevii din ciclul primar și de gimnaziu decât de învățător, profesorul de biologie sau de diriginte, la ora de dirigenție, doar dacă se impune. Sunt părinți care spun că unele școli au psiholog, medic școlar, care pot să țină ora de educație sexuală.
În cazul în care ar exista ONG-uri care să dorească implementarea de noțiuni de educație sexuală elevilor în școli, acestea ar trebui să aibă acordul conducerii unității și al părinților. O altă polemică despre ora de educație sexuală este legată de numărul de ore de acest fel care ar trebui să le fie predate elevilor. În timp ce cei sceptici cred că o oră ar fi suficient, optimiștii cred că 4 ore de educație pentru sănătate (nu sexuală) în cadrul orelor de dirigenție ar fi benefice pentru elevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!