O petiţie pentru dreptul la concediul de odihnă pentru personalul din învăţământul preuniversitar a început să circule pe canalele online. Semnatarii petiţiei îşi exprimă nemulţumirea în ce privește organizarea și structurarea activităților instituțiilor de învățământ desfășurate în perioada vacanței de vară, în conformitate cu structura anului școlar.
„Vă rugăm să vă exprimați acordul cu cele formulate în prezenta petiție, prin semnarea acesteia, dacă doriți ca începând cu anul școlar 2016-2017, toate unitățile de învățământ preuniversitar să-și închidă porțile în perioada 20 iulie – 17 august, astfel încât să înceteze orice activitate. Toți angajații din sistemul preuniversitar au dreptul la concediul de odihnă, ceea ce este imposibil de asigurat în configurația actuală a organizării activităților propuse de MENCȘ”, se spune în textul petiţiei.
Ținând cont de cele prezentate anterior și de dreptul legal al angajaților din învățământul preuniversitar la concediul de odihnă, semnatarii solicită organelor abilitate modificarea tuturor actelor normative care conțin activități planificate pentru perioada mai sus menționată.
Ce trebuie modificat?
Aceştia prezintă şi o listă a actelor şi calendarelor care trebuie modificate. Este vorba de: Calendarul examenelor de corigență; Calendarul examenelor naționale: Evaluare națională pentru clasa a 8-a; Examenul de Bacalaureat; Examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ; Examenul pentru obținerea titularizării în învățământul preuniversitar; Calendarul mișcării personalului didactic din învățământul preuniversitar; Calendarul admiterii în clasa a 9-a; Calendarul evaluării competențelor profesionale precum și organizarea structurii anului școlar în învățământul profesional și tehnic.
„Solicitarea noastră nu reprezintă un pionierat la nivel european, având în vedere, că în foarte multe țări din UE, de mult timp există o perioadă în care unitățile de învățământ închid porțile suspendând complet orice activitate”, susţin iniţiatorii petiţiei.
Dat fiind faptul, că efectuarea concediului de odihnă înseamnă regenerarea psihică și fizică a angajaților, acesta va avea drept consecință îmbunătățirea randamentului acestora, și ca urmare, creșterea calității actului educațional, sunt de părere semnatarii petiţiei. Petiţia poate fi semnată la adresa: http://www.petitieonline.com/dreptul_la_concediul_de_odihna_in_preuniversitar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!