Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) a anunţat că organizaţiile de pensionari reprezentative la nivel naţional vor picheta miercuri Palatul Cotroceni şi prefecturile din ţară, pentru a protesta astfel faţă de decizia reducerii pensiilor cu 15% din iunie. Organizaţiile naţionale de pensionari cer preşedintelui Traian Băsescu şi guvernului să nu reducă pensiile “care sunt deja reduse prin îngheţarea lor la nivelul din 2009”, se arată într-un comunicat al Federaţiei.
“O reducere a pensiilor începând cu luna iunie şi a introducerii coplăţii serviciilor medicale în luna iulie reprezintă o situaţie dramatică pentru pensionari”, se mai arată în comunicat. Protestul va avea loc între orele 10.00 şi 12.00
Profesorii ies din nou în stradă, aproximativ 200 de dascăli fiind aşteptaţi să participe, între orele 10.30 şi 12.30, la protestul din faţa Palatului Parlamentului. Marţi aproximativ 150 de profesori s-au strâns marţi în faţa Palatului Parlamentului pentru a protesta, între orele 10.30 şi 12.30, nemulţumiţi de măsura de reducere a salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi de unele prevederi din Legea Educaţiei.
Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Federației Educației Naționale și Federației Naționale “Alma Mater” au anunţat că vor organiza în zilele de 11, 12, 13, 18, 19 și 20 mai acțiuni de pichetare în faţa Palatului Parlamentului, pe trotuarul din faţa Parcului Izvor.
Birourile operative ale celor patru federaţii sindicale reprezentative din educaţie se reunesc miercuri, la ora 10.00, la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală, pentru a stabili următoarele forme de protest, potrivit secretarului general al FSLI, Liviu Marian Pop. Profesorii sunt nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a reduce salariile din sectorul bugetar cu 25% şi de o serie de dispoziţii din proiectul Legii Educaţiei (pierderea titularizării, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, politizarea excesivă a sistemului), dar şi de sistarea plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă şi reducerea a 15.000 de posturi din învăţământul peruniversitar începând cu 1 septembrie.
Miercuri studenţi afiliaţi UNSR vor protesta pentru a treia zi consecutiv, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, între orele 13.00 şi 14.00. În plus peste 4.000 de studenţi vor ieşi în stradă în centrele universitare din Bacău şi Iaşi.
Studenţii sunt nemulţumiţi pentru că ministrul Educaţiei a refuzat să semneze protocolul în care erau prevăzute revendicările cu privire la taberele, bursele şi creditele pentru studenţi. La începutul săptămânii UNSR a anunţat că studenţi din 11 centre universitare şi din Capitală vor ieşi în stradă zilnic, de luni până vineri, pentru a cere majorarea burselor şi creşterea bugetului pentru tabere.
Sindicatele vor începe de joi protestele în faţa guvernului între orele 10 şi 12, iar în faţa administraţiei prezidenţiale între orele 9:30 şi 11:30, a anunţat marţi CNS Cartel Alfa. Cele cinci mari confederaţii sindicale anunţă că joi – 13 mai, vineri – 14 mai, luni – 17 mai şi marţi – 18 mai vor picheta sediile guvernului şi administraţiei prezidenţiale, ca o primă formă de protest public faţă de măsurile “inacceptabile” convenite de Guvern în acord cu Fondul Monetar internaţional (FMI), se arată în comunicat.
Măsurile anunţate de Guvern prevăd reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi a altor părţi de natură salarială pentru toţi salariaţii din sectorul public începând cu 1 iunie 2010, raţionalizarea numărului de salariaţi din sectorul public în lunile următoare şi o reducere cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi a alocaţiilor de şomaj.
Sursa: Newsin.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!