“Prin HG nr. 454 din 27 iunie 1991, s-a aprobat Programul social de urgenţă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din oraşul Cernavodă şi ale personalului de execuţie şi exploatare a centralei nuclearo-electrice Cernavodă. Până la sfârşitul anului 2008, 11 lucrări importante au fost finalizate şi date în folosinţă beneficiarului, comunitatea locală”, a precizat Pompiliu Budulan.
De asemenea, directorul general al Nuclearelectrica a precizat că aceste lucrări au fost finanţate de companie şi transferate, fără plată, Consiliului Local Cernavodă.
Construcţiile finalizate sunt: o staţie de pompare şi tratare a apei potabile, în valoare de 10,2 milioane euro, un spital cu 100 de paturi şi dispensar policlinic în Cernavodă, investiţie de 9,8 milioane euro, podul “Sfânta Maria”, finalizat în 2002, destinat accesului auto la gara Cernavodă şi la autostrada Feteşti-Cernavodă, peste Canalul Dunăre-Marea Neagră, lucrare de aproape 10 milioane euro, prcum şi Liceul Energetic din Cernavodă, investiţie de 8,1 milioane euro, inaugurat la sfârşitul lui 2006.
Totodată, în noiembrie 2006, a fost finalizată staţia de epurare a apelor uzate şi reziduale, pentru realizarea căreia s-au cheltuit 7,15 milioane euro, iar alte 4,5 milioane euro au fost investite în construcţia reţelelor de termoficare care fac legătura între centrală şi staţiile termice din Cernavodă şi traversează cartierele principale ale oraşului.
Pe lângă aceste investiţii, Nuclearelectrica a mai construit în Cernavodă o grădiniţă finalizată în 1992, un ansamblu de locuinţe, recepţionat între 1993-1996, un magazin alimentar, patru fântâni de apă potabilă şi au fost asfaltate şi modernizate străzi.
“În prezent, se află în lucru un centru de instruire şi agrement pentru tineret şi copii în oraşul Cernavodă, a cărui construcţie se ridică la 8,3 milioane euro”, a adăugat Budulan.
Nuclearelectrica, deţinută de stat, este al doilea mare producător de energie electrică din ţară, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrică, după Hidroelectrica.
Nuclearelectrica deţine cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere de circa 700 MW. Alte două reactoare urmează să fie construite şi puse în funcţiune după 2016, cu o putere instalată asemănătoare.
Unitatea 1 de la Cernavodă a intrat în exploatare comercială în decembrie 1996, iar Unitatea 2 în septembrie 2007.
Cele două reactoare folosesc tehnologie de tip CANDU (CANadian-Deuterium-Uranium). Reactorul nuclear este o instalaţie cu ajutorul căreia se controlează reacţia nucleară de fisiune în lanţ, în scopul utilizării energiei termice rezultate. Componentele unui reactor sunt: combustibil nuclear (fascicule de uraniu), moderatorul şi agentul de răcire (care este apa grea, în ambele cazuri, dar cu parametrii diferiţi, la temperaturi şi presiuni diferite).
Sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!