“Reprezentanţii plătitorilor indemnizaţiei – angajatorul sau CNAS – vor putea fi însoţiţi de reprezentanţi ai poliţiei, dacă va fi cazul. Aceştia vor verifica la uşa domiciliului dacă persoana este acasă sau nu. Nu se va intra în locuinţă în niciun caz”, a anunţat ministrul Sănătăţii Cseke Attila.
Ministrul a explicat modalitatea concretă de aplicare a noilor prevederi. Astfel, pacientul care primeşte concediu medical va trebui să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, cu datele sale şi ale angajatorului. În aceeaşi declaraţie pacientul se angajează să anunţe în termen de 24 de ore angajatorul cu privire la incapacitatea sa de muncă.
În plus, pacientul va indica adresa de reşedinţă la care va fi prezent pe toată perioada concediului medical, care nu trebuie neapărat să fie aceeaşi cu adresa de domiciliu din buletin. Prin aceeaşi declaraţie pacientul se angajează să fie prezent la adresa indicată şi ia la cunoştinţă faptul că poate fi vizitat de reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţie în intervalele orare 8-11, 12-17 şi 18-20. Pacientul va semna de asemenea că este de acord ca în cazul nerespectării condiţiilor să i se sisteze plata indemnizaţiei.
După control se va încheia un proces verbal în care se va constata prezenţa sau absenţa pacientului de la domiciliu. Dacă pacientul nu este găsit la domiciliu, plata indemnizaţiei va fi sistată a doua zi de la încheierea procesului verbal.
Ministrul Sănătăţii a precizat că prezenţa reprezentanţilor poliţiei la acţiunile de control va fi solicitată de către cei care verifică “în situaţii care implică existenţa atingerii ordinii sau liniştii publice”, dar şi pentru a crea inclusiv beneficiarului siguranţa că e vorba de o verificare făcută de cei desemnaţi prin lege. Prezenţa poliţiei va fi solicitată în scris înaintea controlului sau prin 112, dacă este cazul.
Ministrul Sănătăţii a declarat că urmează să fie publicate două ordine de ministru pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în OUG privind noul sistem de acordare a concediilor medicale, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 26 aprilie.
Noile reglementări sunt gândite pentru a diminua numărul concediilor medicale acordate abuziv, concedii ale căror cheltuielile au devenit o adevărată povară la buget, potrivit Ministerului Sănătăţii. Astfel, în 2009 concediile medicale au costat statul peste 923 de milioane de lei, adică dublu faţă de 2006. Numărul certificatelor medicale eliberate anul trecut a fost de peste 2,7 milioane, ceea ce înseamă că, anul trecut, cel puţin unul din doi angajaţi a beneficiat de un concediu medical.
Sursa: newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!