UPDATE 2: Conform Agerpres, Ministerul Justiţiei renunţă la proiectul de lege de modificare şi completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece „doreşte elaborarea unuia mai complex”.
Cu toate acestea, CSM nu a fost informat oficial de noile intenții ale ministrului justitiei, motiv pentru care a anunțat că va lua în serios proiectul de lege trimis luni dimineață și până pe 15 februarie își va da avizul cerut.
UPDATE: Ministerul Justiției a anunțat printr-un comunicat de presă că renunţă la demersuri.
„Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanții mass media, Biroul de presă al Ministerului Justiției este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.
În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Singura schimbare importantă din acest proiect de lege este eliminarea pragului de 200.000 de lei sub care abuzul în serviciu nu era incriminat penal. Nu a fost modificată nici pedeapsa, care va rămâne tot de maximum 3 ani.
„Proiectul de lege va cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile Curții Constituționale pentru acele articole care au fost declarate neconstituționale. Și în ordonanță și în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituționale”, a spus Florin Iordache. Ministrul a mai adăugat că „înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere”, a mai declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.
Proiectul a fost înregistrat la Consiliul Superior al Magistraturii și va fi trimis către parchetele din țară. Potrivit legii, acesta va rămâne în dezbatere publică timp de 30 de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!