Programul „Start-up-Nation-Romania”, prin care se doreşte relansarea micilor afaceri, aflat în dezbatare publică până la 15 martie 2017, are modificări importante faţă de proiectul iniţial. Liviu Sav, director InfoCredit, ne-a explicat care sunt aceste modificări.
„A fost eliminat principiul primul venit – primul servit. De asemenea, a fost eliminat criteriul de punctaj cu participarea la cursuri de antreprenoriat. A apărut posibilitatea de a opta pentru un proiect mai mic, de 100.000 lei, cu obligaţia de a angaja doar o persoană în loc de două. Modul de depunere, evaluare şi comunicare este în primul rând online, dar va exista şi posibilitatea de depunere în format pe hârtie, la oficiile teritoriale”, a punctat Liviu Sav.
Aspecte importante
Beneficiari eligibili sunt IMM-urile înfiinţate după data de 31.01.2017, deţinute de persoane fizice. „Persoanele fizice pot să deţină şi alte companii, dar ni s-a atras atenţia că nu se doreşte mutarea de afaceri pe firme noi şi, prin urmare, se va verifica dacă angajaţii de pe firmele nou înfiinţate nu apar anterior pe alte firme deţinute de aceleaşi persoane”, a subliniat Liviu Sav.
Codurile CAEN finanţate sunt extrem de variate, existând puţine coduri eliminate. Bugetul programului pentru 2017 este de peste 1,7 miliarde lei, acoperind circa 10.000 de strat-up-uri.
Data estimată a deschiderii primei sesiuni este 2 mai, iar perioada de depunere a proiectelor va fi între 15 şi 30 de zile de la data deschiderii sesiunii. Valoarea AFN (Ajutor Financiar Nerambursabil) acordat va fi de maxim 100.000 lei – pentru o persoană angajată (full time, pe perioadă nedeterminată și menținere a locului de muncă de cel puţin trei ani) şi maxim 200.000 lei – pentru două persoane angajate. „Există o propunere ca TVA nedeductibil să devină cheltuială eligibilă”, a precizat specialistul.
Decontarea se va face prin Cereri de plată, existând posibilitatea de a solicita un avans de 30%. „Cererea de plată reprezintă un mecanism prin care plata cheltuielilor din proiect se face direct de către finanţator, fără efort financiar din partea beneficiarului”, a explicat Liviu Sav.
Citiți principiile noastre de moderare aici!