Cele 577 de persoane sunt directori din cadrul colegiilor directoare ale spitalelor, majoritatea numiţi interimar. Numărul total de posturi de conducere din sistemul sanitar va fi astfel redus de la 2.069 la 1.492 (-28%).
Ministrul Sănătăţii a mai spus că unele spitale au prea mulţi directori, dând exemplul spitalului clinic judeţean Mureş, unde pe lângă manager, mai sunt alte zece funcţii de director, dintre care doi directori medicali.
Demiterea celor 577 de directori va începe miercuri şi se va termina în câteva zile. Attila Cseke a precizat că numirea şi demiterea acestor directori este o atribuţie a Ministerului Sănătăţii. “Din cele 2.069 funcţii de conducere, mai mult de jumătate sunt ocupate de interimari, la momentul actual”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Începând de miercuri, în funcţie de numărul de paturi şi de profilul spitalului, numărul total de funcţii de conducere, incluzând managerul, va fi cuprins între trei şi cinci.
Attila Cseke a declarat de asemenea că diferenţele între cheltuielile de personal sunt prea mari între spitalele de acelaşi gen şi a dat exemplul spitalului judeţean de urgenţă Buzău, unde la 990 de paturi cheltuielile de personal reprezintă 71% din buget, pe când la spitalul judeţean de urgenţă Târgovişte, la acelaşi număr de paturi, cheltuielile de personal reprezintă 54% din bugetul unităţii.
Drepturile salariale ale unor directori administrativi variau între 2.300 şi 7.895 de lei, cel din urmă salariu fiind de la Spitalul Clinic de Prihistrie Socola din Iaşi.
Prin reducerea numărului de posturi se va face o economie de 20-30% din cheltuielile totale de personal din unităţile sanitare, a mai spus ministrul.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!