“Modalitatea de calcul pentru determinarea speranţei de viaţă la pensionare are la bază un algoritm diferit faţă de cel pe care se bazează determinarea indicatorului speranţa medie de viaţă, folosită de obicei în prognozele statistice (68 ani la bărbaţi şi 75 ani la femei în 2009)”, se arată într-o clarificare publicată pe pagina de internet a Ministerului Muncii.
“În calculul speranţei de viaţă la pensionare se cumulează toate persoanele care au ajuns la vârsta pensionării, iar în calculul speranţei medii de viaţă sunt incluse toate categoriile de vârstă (astfel încât media este afectata de diverşi factori: mortalitatea infantilă, încă la cote destul de ridicate în România, şi mortalitatea la orice altă vârstă înaintea vârstei de pensionare)”, se mai arată în document.
Estimările anunţate de reprezentanţii Ministerului Muncii se bazează pe un studiu elaborat de Banca Mondială, care arată că speranţa de viaţă a pensionarilor va fi mai mică în 2015 faţă de acest an, atât în cazul bărbaţilor – 14,5 ani, cât şi al femeilor - 21,7 ani, în condiţiile în care bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani, iar femeile la 60 de ani.
Reprezentanţii ministerului susţin, de asemenea, că egalizarea vârstelor de pensionare la bărbaţi şi femei “este necesară pentru asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, aşa cum este prevăzut în directivele europene” şi că “prelungirea vieţii active, respectiv încurajarea persoanelor de a rămâne un timp mai îndelungat pe piaţa muncii, constituie principala soluţie pentru redresarea dezechilibrelor din sistemul public de pensii si a asigurarii sustenabilitatii financiare pe termen mediu si lung a acestuia”.
“Măsurile se regăsesc în condiţionalităţile stabilite prin acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”, se mai explică în document.
Banca Mondială recomanda în primăvara anului trecut Guvernului să reformeze sistemul de pensii, pentru a oferi pensii de limită de vârstă sigure din punct de vedere economic. Estimările pentru anul 2050 arătau că sistemul de pensii din România va avea deficite în creştere, dacă Executivul nu va lua măsurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.
Propunerea Băncii Mondiale era ca vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor să fie egală în 2020, respectiv la 65 de ani, însă guvernul a decis să egalizeze vârsta de pensionare abia în 2030.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!