Ministerul Educaţiei vrea să-i tragă pe linie moartă pe furnizorii de formare profesională autorizaţi. Concret, se vrea preluarea formării profesionale de la Ministerul Muncii şi trecerea la Ministerul Educaţiei. Astfel, se vor desfiinţa comisiile de autorizare judeţene, iar autorizarea se va transforma în acreditare. Toţi furnizorii vor trebui să fie acreditaţi de ARACIS şi ARACIP, ceea ce nu le conveni furnizorilor de formare profesională.
„În aceste condiţii, niciun furnizor privat nu va mai putea îndeplini criteriile ARACIS sau ARACIP. Scopul adevărat este ca numai universitățile și, eventual, câteva școli să poată fi furnizori de formare. Într-un interval de timp foarte scurt, toți furnizorii autorizați vor trebui să îndeplinească criteriile lor, altfel vor dispărea”, a declarat Luminiţa Popa, director general Active Job Consulting, furnizor de formare profesională cu vechime pe piaţa muncii.
Implicații
Reprezentanţii furnizorilor de formare profesională spun că dacă formarea profesională va trece la Ministerul Educaţiei, implicaţiile sunt de neimaginat. Mii și mii de locuri de muncă vor fi pierdute (angajații furnizorilor).
„Formatori nu vor mai putea fi decât anumite cadre didactice, în special cele din învățământul universitar. Universitățile vor deține monopolul în formarea profesională, așa cum și-au dorit întotdeauna. Se va destabiliza piața forței de muncă”, este de părere Luminiţa Popa.
Furnizorii de formare profesională cred că s-a ajuns aici din cauză că tot mai puţini elevi dau Bacalaureatul şi numărul studenţilor este în continuă scădere.
Petiţie
Asociația Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională din România (APFFPR), organizație patronală reprezentativă în domeniul formării profesionale a adulților, a iniţiat o petiţie prin care solicită ca formarea profesională a adulţilor să fie coordonată, controlată și reglementată din punct de vedere al sistemului de asigurare a calității de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
„Adulții fac parte din piața muncii din România și au dreptul să beneficieze de formare profesională, indiferent de domeniul în care lucrează, de vârsta lor sau de pregătirea profesională pe care o dețin, pentru a putea răspunde exigențelor angajatorilor lor, fie că sunt societăți comerciale private sau instituții publice.
Formarea profesională a adulților trebuie să fie controlată, coordonată și reglementată de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, deoarece acest minister cunoaște cel mai bine realitățile din piața muncii, necesarul de forță de muncă calificată pe domenii de activitate și regiuni geografice”, se spune în textul petiţiei iniţiate de APFFPR. Cei care doresc să susţină acest demers o pot face semnând petiţia la adresa: .https://goo.gl/forms/P8min9tJ2nvdsezS2.
Citiți principiile noastre de moderare aici!