Astfel, cei care sărbătoresc Paștele catolic vor avea liber în data de 30 martie, iar cei care sărbătoresc Paștele ortodox vor fi liberi în 6 aprilie.
O dată cu această nouă zi liberă stabilită prin lege, Sărbătoarea Pascală devin prilej de mini-vacanță, în condițiile în care și a doua zi de Paști, luni, 2 aprilie, este zi liberă.
Inițiatorul legii privind modificarea Codului Muncii sunt senatorii și deputații UDMR, cărora li s-au alăturat parlamentari din întregul spectru politic. Deputatul de Bihor, Szabo Odon, este cel care a propus această modificare legislativă.
Iată cum legea are aplicabilitate imediată, la nici o lună de la promulgarea ei de către Președintele României.
„Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. (…) Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se preciza în expunerea de motive a actului normativ.
Iată lista revizuită a zilelor prevăzute ca sărbători legale, în Codul Muncii:
– 1 şi 2 ianuarie;
– 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
– Vinerea Mare;
– prima şi a doua zi de Paşte;
– 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului);
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
– 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
– 1 Decembrie (Ziua Naţională a României);
– 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)
Citiți principiile noastre de moderare aici!