Potrivit lui Meleșcanu, BEC a cerut ca toate propunerile sale să fie cuprinse într-un document scris.
„În legătură cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem să facem şi ceea ce nu putem să facem. În mare măsură, pe legislaţia actuală nu este posibil (să se înfiinţeze secții noi). Se vor face derogări, dacă se vor găsi modalităţi de modificare, atunci putem discuta. Dacă nu, ne vom concentra pe măsurile care privesc fluidizarea votului.
Avem un plan de măsuri, ştim ce avem de făcut pentru a fluidiza şi asigura participarea tuturor la vot. O să discutăm şi cu BEC, să vedem în ce măsură propunerile noastre sunt şi în spiritul şi litera legii”, a declarat ministrul de Externe.
Întrebat dacă are în vedere şi mărirea numărului de secţii, Teodor Meleşcanu a afirmat că este „o opţiune teoretică” în condiţiile în care „pe lege se dovedeşte că acest lucru este posibil, de a schimba regulile în timpul jocului”.
Întrebat dacă aşteaptă o decizie a BEC marţi, Teodor Meleşcanu a spus că Biroul Electoral Central şi Ministerul de Externe sunt „două instituţii responsabile care au acelaşi obiectiv: de a asigura respectarea dreptului românilor de a vota, să vedem împreună ce se poate face”.
Meleşcanu a subliniat că trebuie avute în vedere trei aspecte: cheltuielile de finanţare pentru noi secţii, timpul foarte scurt şi faptul că în toate secţiile de votare „comisiile trebuie să fie compuse din reprezentaţi ai partidelor politice care au avut dificultăţi să trimită şi la secţiile de vot existente reprezentanţii lor”.
„În mai multe locuri, rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete, au lipsit cam 120 de reprezentanţi ai partidelor politice”, a spus Meleşcanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!