Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat, marţi, ordinul care aprobă măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii.
“Noile măsuri luate de către Ministerul Sănătăţii vor creşte calitatea actului medical, dar şi satisfacţia pacientului. Vrem să modificăm comportamentul şi mentalitatea furnizorului de servicii medicale în ceea ce priveşte respectul pentru pacient, dar şi percepţia bolnavului faţă de condiţiile în care se realizează actul medical. Prin introducerea acestei măsuri simple de programare a serviciilor medicale va creşte accesibilitatea bolnavilor la asistenţa medicală în ambulatoriu“, a declarat Attila.
Începând cu prima zi a lunii aprile, medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicină dentară şi din cele de asistenţa medicală de recuperare au obligaţia să acorde servicii medicale pe baza unei programări telefonice, sau prin alte mijloace, efectuată cu cel puţin 24 ore înainte de data dorită. Cabinetele medicale trebuie să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările.
De la prevederile actului normativ fac excepţie cazurile de urgenţă medicală, dar şi cabinetele din mediul rural, în localităţile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu există posibilitatea efectuării programărilor. De asemenea, fac excepţie şi serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afecţiune acută.
Potrivit proiectului, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în situaţia în care bolnavul sau cabinetul medical nu pot respecta data şi ora programată, va exista obligaţia de a anunţa cu cel puţin o zi înainte de data stabilită pentru programare.
Contactaţi de NewsIn la sfârşitul lunii ianuarie, reprezentanţii medicilor de familie au declarat că iniţiativa, care la acel moment era în stadiul de proiect, este binevenită. Este necesar să se facă programări, telefonice sau prin alte mijloace, pentru ca pacientul să nu mai fie nevoit să aştepte la cabinet. Este o măsură de eficientizare cât se poate de civilizată. Rămâne să analizăm cu atenţie care sunt obligaţiile în acest sens care sunt impuse prin ordinul de ministru publicat pentru dezbatere”, a precizat, pentru NewsIn, secretarul general al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, dr. Sandra Alexiu.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!