Însă este nevoie ca mamele cu HIV să primească terapie antiretrovirală pe toată durata vieţii. Potrivit ghidului OMS, lansat în luna iulie 2016, în ţările care au optat pentru promovarea şi susţinerea alăptării la sân, mamele cu HIV care primesc terapie antiretrovirală şi sunt aderente la tratament trebuie să alăpteze exclusiv în primele şase luni, apoi să adauge alimentaţia complementară până la 12 luni. Alăptarea alături de alimentaţia complementară poate continua până la 24 de luni sau chiar mai mult. Iar asta în condiţiile în care înainte OMS recomanda alăptarea până la 12 luni, iar apoi întreruperea acesteia, dacă exista o dietă corespunzătoare şi sigură.
Noile preveri se bazează pe dovezi ştiinţifice care arată faptul că terapia antiretrovirală este foarte eficientă în prevenirea transmiterii HIV prin alăptare atât timp cât mama este aderentă la tratament, menţionează OMS.
În acest context, OMS subliniază importanţa existenţei unor sisteme de sănătate care să ofere servicii medicale fiabile persoanelor cu HIV, în special femeilor care doresc să devină mame sau care sunt deja mame, astfel încât să se evite transmiterea infecţiei de la mamă la copil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!