Premierul Sorin Grindeanu și ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, s-au întâlnit și au discutat cu reprezentanții sindicatelor din educație privind propunerea Guvernului de majorare a salariilor personalului nedidactic din învățământ. La întâlnirea care a avut loc ieri, șeful Guvernului a precizat:
„Respect munca și contribuția fiecărui om din sistemul de învățământ. Am toată deschiderea să găsim soluții rapide pentru problemele salarizării personalului nedidactic din educație și pentru îndreptarea acestei nedreptăți, care s-a produs pentru aproximativ 53.000 de oameni din învățământ”.
În consecință, Guvernul urmează să promoveze o Ordonanță de Urgență în ședința de azi, în scopul soluționării problemelor apărute în salarizarea personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar.
„Normal, această mărire de salariu la personalul nedidactic din învățământ ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 februarie. Acum nu avem ce face și mai așteptăm până la 1 martie, când va intra în vigoare această mărire. Angajații vor beneficia de o mărire a salarilor cu 15%, undeva între 100 și 160 de lei vor primi în plus la salariu”, ne-a declarat Ioan Țenț, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Creșterea salarială se va aplica în fucnție de așezarea pe grilă și de vechime. Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic se vor încadra între salariul minim pe economie – 1.450 de lei – și 1.947 de lei.
La întâlnire, cele două părți au purtat și discuții legate de situația sporurilor salariale pentru personalul din educație. Cu toate că prim-ministrul Grindeanu și ministrul Educației au subliniat că au în atenție această situație care trenează de mai mult timp și că vor căuta soluții pentru rezolvarea ei, se pare că nu s-a stabilit exact ce și cum va fi rezolvată problema. „Da, am discutat și problema sporurilor, însă nu s-a stabilit ceva concret. Ce ne doare pe noi cel mai mult e legea salarizării unice, pe care o vom rezolva sigur, eu așa cred”, a spus Ioan Țenț.
Un alt aspect dezbătut de membrii Guvernului și reprezentanții sindicatelor din învățământ a fost promovarea unui nou proiect al Legii Educației Naționale până la sfârșitul acestui an. Pentru acest lucru, premierul a promis că se vor purta discuții și consultări ample cu mediul academic, societatea civilă, sindicate, patronate, partide politice, precum și cu toate entitățile interesate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!