Anul 2016 vine cu veşti bune, dar şi proaste pentru români. Astfel, ca urmare a scăderii cotei TVA de la 24% la 20% sau chiar la 9, respectiv 5%, din prima zi a acestui an, vom avea reduceri de preţuri la unele produse şi servicii. Românii vor simţi însă scumpirile la poliţele RCA şi la impozitele pe locuinţe şi terenuri.
În schimb, scade taxa de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrări de cărţi, ziare şi reviste. Reduceri semnificative le vor simţi şi cei ce organizează evenimente sportive şi culturale, pentru care până în prezent statul percepea o cotă TVA de 24%.
Cota TVA va scădea la 9% pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante, catering şi furnizarea de apă.
Noul Cod Fiscal elimină accizele pentru cafea, blănuri, iahturi, iar pentru băuturile alcoolice acciza scade la 30%. Nu acelaşi lucru se va întâmpla cu acciza pentru carburanţi şi energie electrică – care rămâne la acelaşi nivel, iar cea pentru ţigarete creşte. Dacă până acum pentru ţigările electronice nu exista nicio acciză, din acest an va fi introdusă.
Preţul electricităţii la consumator va scădea cu 5-6%, în timp ce preţul gazelor naturale se va reduce pentru consumatorii industriali, cu 5-6%. În cazul consumatorilor casnici, evoluţia va depinde de calendarul liberalizării preţurilor.
O altă scădere a TVA-ului va fi la impozitul pe dividente de la 16% la 5%, aplicabilă la câştigurile aferente acestui an, iar din 2017 se va adăuga o cotă de 5,5% datorată bugetului asigurărilor de sănătate. Noi cote de impozitare se vor aplica la microîntreprinderile cu peste 2 salariaţi (1%), cu un salariat (2%) şi pentru cele fără angajaţi (3%).
La impozitul pe profit, cota rămâne nemodificată (16%), modificări fiind înregistrate punctual la bunurile pentru care se acordă facilitatea profitului reinvestit şi pentru anumite cheltuieli deductibile.
Creşteri semnificative ale nivelului TVA vor fi pentru impozitul pe proprietate, pentru PFA şi asigurări.
Astfel, potrivit noului act normativ, pentru locuinţe impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.
În cazul în care în locuinţă îşi desfăşoară activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsă între 0,2% şi 1,3% din valoarea acesteia. Aşadar, utilizarea în activităţi economice a locuinţei aduce o creştere a impozitului de cel puţin două ori şi de cel mult 13 ori.
Această majorare este condiţionată de o reevaluare a locuinţei în ultimii cinci ani. În cazul în care această evaluare nu s-a realizat, impozitul stabilit este de 2% din valoarea impozabilă. Dacă însă o locuinţă este folosită pentru locuit şi pentru activităţi economice în acelaşi timp, impozitarea se face diferenţiat, în funcţie de suprafaţa destinată fiecărui scop.
Proprietarii unor astfel de locuinţe trebuie să depună la autoritatea locală o declaraţie specială în acest sens până la sfârşitul lunii ianuarie. În plus, autorităţile locale vor avea pârghiile necesare majorării cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.
Şi persoanele fizice autorizate (PFA) vor avea de plătit o taxă individuală pentru pensie, în cuantum de 10, 5% din venitul net realizat, plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar dacă sunt şi salariate la un angajator.
Reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!