Comisia de muncă din Senat a dat miercuri raport de admitere proiectului Legii unitare a pensiilor şi a introdus un amendament care stipulează că valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai puţin de 45% din salariul mediu brut.
Senatorii PNL Minerva Boitan şi PSD Alexandru Cordoş, împreună cu senatorul PDL Ion Ruşeţ au căzut de acord, după discuţii de peste două ore, să susţină împreună un amendament referitor la punctul de pensie, în condiţiile în care, iniţial, fiecare dintre cei trei a propus diferite variante de modificare a articolului propus de Guvern pentru calculul pensiei.
În final, în Comisie s-a decis prin vot introducerea unui alineat nou în textul Executivului, prin care în condiţiile de calcul a pensiei stipulate de Guvern, valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai puţin de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat. În favoarea acestui amendament au votat Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordoş (PSD), Elena Mitrea (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL), iar împotrivă s-au exprimat Cristian Rădulescu (PDL), Alexandru Mocanu (PDL) şi Albert Almos (UDMR).
Acest alineat introdus de senatori completează articolul Guvernului, păstrat în raportul final, dar completat cu amendamentul prezentat anterior. Textul Executivului spune că la data intrării în vigoare a Legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi anterior, realizaţi pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. În situaţia în care indicatorii prevăzuţi, realizaţi pe anul precedent, au valori negative se păstrează ultima valoare a punctului de pensie, mai spune Executivul.
Începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte 5 procente în fiecare an. Începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent, se menţionează în textul Guvernului, preluat şi de Comisia de muncă.
În cadrul dezbaterilor pe marginea punctului de pensie, ministrul Mihai Şeitan le-a explicat senatorilor că introducerea punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut nu este sustenabilă. În plus, el a explicat că “nicăieri în lume” pensiile nu se calculează raportate la salariu, decât în momentul ieşirii la pensie.
Şeintan i-a mai asigurat pe senatori că pensiile nu vor scădea prin introducerea noii modalităţi de calcul, deoarece vor fi mereu calculate în raport cu rata inflaţiei, deci nu va scădea puterea de cumpărare.
Un alt amendament adoptat în Comisia de muncă prevede şi eliminarea Anexei 3 din Lege, la propunerea senatorului PDL Ion Ruşeţ. Astfel, în varianta votată în Comisie, s-a păstrat Anexa 2 care cuprinde locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, dar nu şi Anexa 3, adică lista unităţilor care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale.
Ruşeţ a susţinut că nu este normal ca o listă a unităţilor să fie inclusă în lege. Senatorul PDL a argumentat că orice nouă firmă care întruneşte condiţiile pentru a intra pe această listă nu va putea beneficia de prevederile legale, deoarece ar necesita o propunere legislativă pentru completarea Anexei şi includerea companiei respective. Democrat-liberalul a precizat că lista unităţilor care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale ar trebui stabilită prin Hotărâre de Guvern.
O altă propunere asupra căreia senatorii au discutat intens a fost şi cea a social-democratului Alexandru Cordoş care a solicitat reducerea vârstei de pensionare la 64 de ani. În plus, senatorul PSD a dorit şi acordarea de reduceri de la vârsta de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut unul sau doi copii (reducere cu un an), iar pentru trei sau mai mulţi copii reducerea să fie cu doi ani. Solicitările social-democratului nu au fost însă adoptate.
Pe de altă parte, potrivit ministrului Muncii, Comisia nu a admis niciun amendament transmis de Comisia juridică, privind pensiile magistraţilor, şi nici de Comisia de apărare, care propusese, marţi, o “abordare graduală a pensiilor din domeniu”.
Sursa: Newsin.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!