În momentul de față, fumatul reprezintă a doua cauză majoră de decese din lume. Fumătorii mor cu 10-15 ani mai devreme ca nefumătorii, iar fiecare a doua persoană moare de o boală cauzată de fumat.
Efectele negative ale fumatului se răsfrâng și asupra populaţiei nefumătoare, care se supun la riscuri prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul „fumat pasiv”. Cercetările demonstrează că în familiile unde se fumează copii suferă mai des de bronşită acută şi cronică, de traheite, laringită, faringite şi pneumonie şi mai frecvent ajung să fie internaţi în spital.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global, fumatul ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
După ce România s-a aliniat celorlate state europene prin adoptarea legii antifumat, care asigură condiţiile necesare pentru protejarea sănătăţii populaţiei de consecinţele consumului produselor din tutun, a produselor asociate cu produsele din tutun şi de expunerea la fumul de tutun, OMS dorește să facă un nou pas în sprijinul fumătorilor prin care se dorește ambalarea neutră a produselor de tutun: „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.
Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.
Românii, fumători înrăiți
Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
„În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători”, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au mai arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!