“Prin coplată avem posibilitatea controlului efectuării sau neefectuării unui serviciu medical, în condiţiile în care există servicii medicale raportate, dar neefectuate”, a declarat ministrul. Pe de altă parte, Attila Cseke a apus că introducerea coplăţii va duce la o adresabilitate mai mare a populaţiei către medicii de familie şi implicit la creşterea veniturilor acestora.
“Suntem peste media europeană în ceea ce priveşte adresabilitatea către serviciile spitaliceşti şi sub media europeană în ceea ce priveşte adresabilitatea la medicii de familie, ceea ce duce şi la finanţarea mai redusă a acestora”, a mai spus Attila Cseke.
Potrivit ministrului Sănătăţii, pentru introducerea acestui sistem este necesară crearea legislaţiei şi a modalităţilor concrete de plată care vor fi implementare de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Attila Cseke a mai spus că proiectul introducerii sistemului de coplată a pornit de la o iniţiativă a fostului ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, şi că este un angajament al României asumat faţă de Banca Mondială.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat pe 10 februarie că, în foarte scurt timp, se va face publică o reglementare privind obligaţia pacientului de a plăti o anumită sumă pentru serviciile medicale primite (coplata). Potrivit estimărilor făcute anul trecut, orice pacient ar putea plăti, pentru vizita la medicul de familie, 5 lei, 20 de lei pentru o consultaţie la medicul specailist şi 100 de lei pentru şapte zile de spitalizare.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!