După cele patru scheme aprobate săptămâna trecută, Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un memorandum privind susţinerea a încă patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor.
„Două dintre programe, «Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor în mediul rural» şi «Programul naţional multianual de microindustrializare» sunt o premieră pentru ecosistemul antreprenorial romanesc”, a declarat Claudiu Vrînceanu, secretar de stat.
Scheme de minimis
Prima schemă este „Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitatea accesului acestora la finanţare – START” -, cu un buget alocat, în 2016, de 17 milioane de lei.
Se estimează că 141 de societăţi comerciale vor beneficia de acest program şi că va creşte numărul de locuri de muncă nou create. „Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor în mediul rural” are un buget de 25,9 milioane lei pentru anul 2016. Se preconizează că programul va avea minim 207 beneficiari.
Pentru obţinerea unui punctaj maxim, aplicanţii trebuie să aibă cel puţin un loc de muncă ocupat la data lansării aplicaţiei electronice de înscriere şi să creeze, prin proiect, minim trei locuri de muncă.
„Programul naţional multianual de microindustrializare”, cu un buget de 60,89 milioane lei, este a treia schemă aprobată de Guvern. Se estimează că va avea un număr minim de 244 de beneficiari.
Pentru obţinerea unui punctaj maxim, aplicanţii trebuie să aibă cel puţin doi angajaţi înainte de depunerea cererii de finanţare şi să creeze, prin proiect, minim patru locuri de muncă, din care două locuri de muncă să fie ocupate de şomeri sau absolvenţi.
O altă schemă aprobată este „Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri” şi care are, în 2016, un buget de peste 7 milioane lei şi se preconizează că va avea minim 120 de beneficiari.
Ajutorul de minimis se acordă sub forma unor alocaţii financiare nerambursabile (AFN) pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri şi aprobate în cadrul etapei de verificare şi certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!