Boc a declarat că, pentru respectarea graficului convenit cu instituţiile financiare internaţionale, România are două priorităţi din punct de vedere legislativ. “Este vorba de adoptarea până la sfârşitul lunii martie a Legii responsabilităţii fiscale şi adoptarea în sesiunea următoare a Legii de reformă a sistemului de pensii. Am decis în ultima şedinţă de Guvern ca în 3 februarie Executivul să adopte forma finală a legii, astfel încât Parlamentul să aibă spre dezbatere legea”, a declarat, duminică, Emil Boc.
El a adăugat că, în cadrul discuţiei de sâmbătă cu reprezentanţii FMI, a fost constatat faptul că România a respectat termenii acordului de împrumut. “A fost apreciat faptul că România, în condiţiile unui an 2009 extrem de greu din punct de vedere economic şi politic, a respectat angajamentul internaţional cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Acesta este un semn de credibilitate a ţării care ne va ajuta în relaţiile economice internaţionale”, a spus Boc.
Premierul a spus că autorităţile române negociază cu FMI o eventuală creştere a plafonului garanţiilor guvernamentale care pot fi acordate pentru atragerea fondurilor europene. “Faţă de ce avem în acord, am solicitat o analiză cu privire la extinderea volumului garanţiilor internaţionale, adică majorarea plafonului de garanţii ca să putem absorbi mai mulţi bani europeni, să putem ajuta colectivităţile locale pentru partea de cofinanţare şi să extindem sistemul de garanţii şi în alte domenii, gen programul <<Prima Casă>>, dar şi pentru sprijinirea firmelor private care au programe europene”, a declarat Emil Boc.
Luni şi marţi, reprezentanţii FMI urmează să aibă discuţii punctuale cu fiecare minister, fiind programată şi o nouă întâlnire a lui Jeffrey Franks cu Emil Boc în cursul săptămânii viitoare.
Primul-ministru Emil Boc şi ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu au discutat sâmbătă cu reprezentanţi ai FMI, ai CE şi ai BM, unul dintre subiecte reprezentându-l extinderea plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale în vederea întăririi capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.
“Primul-ministru Emil Boc şi reprezentanţii delegaţiilor au discutat şi alte aspecte legate de nevoia extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale în vederea întăririi capacităţii de absorbţie a fondurilor europene şi a cofinanţării proiectelor, în special cele ale administraţiilor locale şi ale altor structuri care gestionează fonduri europene”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului, remis ulterior întâlnirii primului-ministru Emil Boc şi ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.
De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost subliniate şi progresele “făcute pe linia principalelor angajamente din 2009 şi au fost discutate o parte din priorităţile legislative ale acordului cu organismele internaţionale, cu accent pe Legea responsabilităţii fiscale şi Legea reformei sistemului de pensii”. “Discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vor continua şi în perioada următoare, inclusiv la nivelul ministerelor de resort”, se mai spune în comunicatul citat.
La întâlnirea de sîmbătă au participat premierul Boc, ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu, secretarii de stat în Ministerul de Finanţe Bogdan Drăgoi şi Gheorghe Gherghina şi Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Guvernului. Fondul Monetar Internaţionale a fost reprezentat de şeful misiunii Jeffrey Franks şi Tonny Lybek, reprezentant regional pentru România şi Bulgaria, dar şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Din partea Băncii Mondiale au fost prezenţi Swati Gosh, Francois Rantrua şi Ştefan Nanu, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de Matthias Mors, director ECFIN, şi Fabienne Ilzkovitz.
Situaţia absorbţie fondurilor europene a fost pusă în discuţie şi de preşedintele Traian Băsescu, într-o discuţie avută joi cu vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii. “Aici avem o problemă uriaşă, probabil aţi văzut deja bugetul pe anul acesta”, i-a spus Băsescu reprezentantului BEI, care a precizat că nu a văzut proiectul de buget pe 2010 în forma sa finală. “Este încă pe biroul meu, la promulgare, dar încă mă uit la cifre. Nu sunt foarte satisfăcut uitându-mă la cifre, sincer vorbind. Exact în ce priveşte capacitatea noastră de a absorbi fondurile europene, mai ales în sectorul transporturilor, există o lipsă de fonduri pentru a îndeplini obligaţia de a cumpăra pământ, de a ne îndeplini obligaţia privind contribuţia naţională. Aici trebuie să găsim o soluţie chiar cu FMI“, a spus şeful statului român.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!