Cabinetul Boc s-a reunit, astăzi, în şedinţă de urgenţă, pentru a bate în cuie Planul B. Decizia Executivului a fost majorareaTVA-uluila 24%. În prezent, TVA-ul este de 19%.
Cel puţin în plan teoretic, majorarea cu 5 procente ar trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând 1,3-1,5 % din PIB.
“Este limpede că această măsură, dacă de aici încolo, după ce ea va fi implementată, nu vom fi atenţi în societatea românească, îi va lovi şi pensionari şi asta înseamnă că s-au bucurat degeaba că li s-a făcut dreptate. Pensionarilor li se poate face dreptate din punct de vedere politic, moral, dar, din punct de vedere economic, numai noi toţi ne putem face dreptate”, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Totodată, Vasilescu a atras atenţia că, “dacă de aici încolo nu vom fi atenţi, va începe imediat războiul împotriva inflaţiei”.
“Calculele arată că, în condiţii obişnuite, fără măsuri excepţionale, inflaţia ar putea să urce la 10%. Asta înseamnă o scădere a puterii de cumpărare a întregii populaţii şi mai ales a pensionarilor“, a avertizat Vasilescu.
Majorarea TVA-ului la 24% este prima măsură după anunţul Curţii Constituţionale potrivit căruia tăierea pensiilor nu este legală.
Curtea Constituţională a decis, vineri, în urma analizării Legilor pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, că articolul ce prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional, precum şi cel care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constituţională, au decis judecătorii Curţii.
FMI a condiţionat acordarea următoarei tranşe din împrumut de aplicarea măsurilor prevăzute în cele două Legi.
CCR: Tăierea pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor magistraţilor sunt neconstituţionale
Citiți principiile noastre de moderare aici!