Fitch a confirmat, totodată, plafonul de ţară al României şi ratingul pentru creditele pe termen scurt în valută la BBB , respectiv B .
“Îmbunătăţirea condiţiilor financiare şi economice externe, limitarea peste aşteptări a deficitului de cont curent din 2009, după riscul generat de perioada electorală, adoptarea bugetului pentru 2010 şi estimările de normalizare a relaţiilor cu FMI au temperat presiunile de scădere a ratingului suveran al României”, a spus David Heslam, director la Fitch Sovereign Group.
Aprobarea bugetului controversat pe 2010 şi reluarea aşteptată a programului de finanţare a României cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar internaţional (FMI) au redus în mod semnificativ riscurile fiscale şi de finanţare externă, precum şi riscurile continuării instabilităţii macroeconomice, se arată în comunicatul Fitch.
După trecerea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009 şi după formarea unei coaliţii guvernamentale, executivul a aprobat pentru bugetul pe 2010 un deficit de 5,9% din PIB, in linie cu angajamentele luate faţă de FMI şi UE. Aprobarea bugetului şi recentele declaraţii făcute de FMI şi UE sugerează că următoarele tranşe de împrumut din pachetul de sprijin internaţional, precum şi cele întârziate, din noiembrie 2009, vor fi acordate în scurt timp.
Tranşele ar urma să însumeze 3,4 miliarde euro în total, din care 1 miliard euro din partea UE.
Cu toate acestea, există riscuri legate de punerea în practică a politicilor problematice cuprinse în bugetul pe 2010, inclusiv a îngheţării salariilor din sectorul public şi a disponibilizării a circa 100.000 de angajaţi din sectorul public, în special ca urmare a situaţiei fragile a majorităţii parlamentare a coaliţiei de guvernare şi a istoricului fiscal slab din 2007-2008.
În plus, consolidarea fiscală va trebui să continue şi după 2010, pentru a susţine ajustarea externă a economiei şi pentru a tempera tendinţa de creştere a ponderii datoriei publice. Fitch se aşteaptă ca datoria publică generală a României (inclusiv garanţiile), să ajungă la 33% din produsul intern brut (PIB) la sfârşitul lui 2010, comparativ cu 21,8% la sfârşitul anului 2008.
Economia Romaniei a trecut printr-un proces de ajustare semnificativă anul trecut, Fitch estimând că PIB-ul real a scăzut cu 6,9% în 2009, în principal pe fondul scăderii cererii interne.
“În mod încurajator, (scăderea cererii interne, n.r.) a redus şi cererea de importuri a ţării şi a susţinut o ajustare peste aşteptări a deficitului de cont curent”, mai scrie agenţia de rating.
Fitch estimează că deficitul de cont curent s-a redus anul trecut la 4,5% din PIB de la circa 12% în 2008. De asemenea, prognoza agenţiei de evaluare financiară indică un deficit extern de circa 5% atât în 2010, cât şi în 2011.
“Rata de rostogolire a datoriilor externe ajunse la scadenţă s-a menţinut la un nivel bun (circa 85% în medie), în condiţiile în care băncile mamă şi-au reafirmat angajamentele de menţinere a expunerii pe România”, mai arată Fitch.
Pe de altă parte, mediul economic şi financiar extern, care s-a îmbunătăţit, a susţinut stabilizarea monedei naţionale, care a ajutat astfel la contracararea presiunilor asupra sistemului bancar, în condiţiile în care peste 50% din creditul intern este în valută, mai arată agenţia de rating.
“Rezervele internaţionale erau la finalul lui 2009 cu 4,7 miliarde dolari mai mari decât la sfârşitul anului precedent, de 44,5 miliarde dolari. Majorarea s-a datorat ratelor mari de rostogolire a datoriilor externe, eliberării a aproximativ 12 miliarde dolari din împrumutul extern al României de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, precum şi virării a circa 1,4 miliarde dolari din alocarea specială de Drepturi Speciale de Tragere (DST) de la FMI”, susţin analiştii agenţiei de rating.
Fitch estimează nevoia totală de finanţare externă a României în 2010, ce include deficitul extern şi datoria externă ajunsă la scadenţă, la 58% din rezervele internaţionale de la finalul lui 2009, în scădere de la 100% din rezervele internaţionale din 2008.
Sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!