Veşti bune pentru antreprenorii cu întreprinderi mici şi mijlocii. Guvernul a anunţat vineri, 23 decembrie, lansarea unui apel de proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020. Este vorba de Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 2.2 – Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor.
În cadrul acestui apel de proiecte sunt disponibile ajutoare regionale de stat şi ajutoare de minimis cu finanţare de la UE. Alocarea totală a apelului de proiecte este de 172,94 milioane euro. Regiunii Nord-Vest, din care face parte judeţul Bihor, îi este alocată suma de 24,78 milioane de lei. La ajutorul de minimis, firma beneficiară trebuie să contribuie cu minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile în proiect.
La ajutorul de stat, contribuţia firmei la investiţie variază între 30% şi 55%, în funcţie de mărimea societăţii şi de regiunea în care este localizat proiectul. Astfel, o întreprindere mijlocie din Bihor va contribui cu 40% la proiect, iar o întreprindere mică sau o microîntreprindere va participa cu 30%.
Beneficiari şi condiţii
Cei interesaţi vor putea să depună proiectele în perioada 23.02.2017, ora 12:00 – 23.08.2017, ora 12:00, prin intermediul sistemului electronic: MySMIS 2014. Potrivit Ghidului solicitantului, valoarea finanţării nerambursabile acordate este de minimum 200.000 euro şi maximum un milion euro, echivalent în lei la cursul de schimb valabil la data lansării apelului de proiecte.
Aceste plafoane se aplică întregii valori a finanţării nerambursabile, constând atât din ajutor de stat cât şi, dacă este cazul, din ajutor de minimis.
Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ: construirea, extinderea spațiilor de producție sau servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line. Lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente unei investiții inițiale care constă în activități de construire, extindere, dotare cu active corporale a spațiilor de producție, prestări de servicii.
Investițiile finanțabile prin ajutor de stat regional sunt eligibile doar dacă reprezintă investiții inițiale. Prin ajutor de minimis se finanţează: implementarea procesului de certificare și recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; internaţionalizare (participarea, la nivel internațional, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziţii, în calitate de expozant).
Proiectul propus în cererea de finanţare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiţii în active corporale, finanţabile prin ajutor de stat regional (construire, extindere, dotare spaţii de producție sau servicii).
Citiți principiile noastre de moderare aici!