Începând de joi, 23 februarie, IMM-urile şi microîntreprinderile pot solicita finanţări în cadrul POR 2014 – 2020, apelul de proiecte 2.2. – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii. Finanţările nerambursabile ce pot fi acordate sunt cuprinse între 200.000 şi un milion de euro.
Fondurile nerambursabile sunt prevăzute în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) nr. 3.254/2016 privind aprobarea măsurii de sprijin, constând în acordarea unor ajutoare de stat şi ajutoare de minimis pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice prin creşterea productivităţii muncii în întreprinderile mici şi mijlocii în cadrul POR 2014 – 2020.
Potrivit documentului, solicitanții pot depune proiecte atât pentru dezvoltarea afacerii existente, cât și pentru diversificarea activităților desfășurate în prezent.
Sesiunea de depunere a proiectelor se va lansa la data de 23 februarie, ora 12:00, și va fi activă timp de șase luni, până la data de 23 august, ora 12:00. Perioada de depunere a proiectelor va putea fi redusă, după primele două luni de depunere a proiectelor, în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme.
Beneficiari şi condiţii
În cadrul acestui apel de proiecte, beneficiarii eligibili sunt: microîntreprinderile din mediul urban; întreprinderile mici și mijlocii din mediul urban; întreprinderile mijlocii non-agricole din mediul rural.
Pentru a putea beneficia de finanţări, solicitantul de sprijin nerambursabil trebuie să fi desfășurat activitatea propusă în proiect pentru o perioadă de cel puţin un an fiscal integral înainte de depunerea cererii de finanțare. Nu se acceptă ca activitatea să fi fost suspendată temporar şi sunt acceptate doar investițiile realizate în cadrul unui singur cod CAEN.
Sunt considerate cheltuieli eligibile construirea, extinderea spațiilor de producție sau servicii, precum şi dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line. De asemenea, se finanţează implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății, dar şi participarea, în calitate de expozant, la târguri și expoziţii internaționale.
Proiectele se vor putea depune electronic prin intermediul platformei disponibile la adresa: www.fonduri-ue.ro/mysmis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!