“În 2010, exporturile ar putea să crească cu 4-5%. Scăderea din 2009 (a exporturilor n.r.) pare să fi afectat mai mult activitatea, iar până în 2013 nu sunt perspective să revenim la o creştere de două cifre”, a explicat Ghizdeanu.
El a adăugat că România a avut scăderi importante ale exportului în spaţiul extracomunitar.
La rândul său, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Nationale a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR) şi copreşedinte al Consiliului de Export, a spus că speră ca în 2010 firmele exportatoare să reuşească să recupereze măcar jumătate din pierderea de 4 miliarde euro întregistrată anul trecut.
Pe de altă parte, preşedintele Eximbank, Ionuţ Costea, a declarat că banca are 80 de produse, în special pentru exportatori de tip finanţări, garanţii şi asigurări, iar în opinia sa printre pieţelele importante pentru export ar trebui să se numere şi Siria, Liban şi Egipt.
“Mai multe firme vin la noi şi încearcă să reia contactele pe care le aveau acolo (Siria şi Liban n.r), inclusiv în Egipt”, a spus Costea.
“În 2009, valoarea garanţiilor acordate de Eximbank a crescut de patru ori faţă de 2008, iar cea a finanţărilor cu 100%, în special pentru industria chimică, a mobilei şi a construcţiilor de maşini”, a adăugat preşedintele Eximbank.
Relansarea creditării este văzută drept un motor pentru redresarea economică a României de către preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.
“Creditarea a fost anul trecut la un nivel de avarie pentru că au fost bănci care au redus sau au oprit acordarea de împrumuturi. Îmbunătăţirea climatului de încredere între sistemul bancar şi mediul de afaceri ar putea duce la relansarea creditării şi la relansarea economică”, a spus Gheţea. El a mai precizat că pentru acest an se aşteaptă la o creştere în jur de 0% a creditării, faţă de scăderea de 3,6% în 2009.
Printre propunerile pe care ARB le vede benefice pentru reluarea creditării se numără reducerea provizioanelor.
Sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!