Mai mulți medici specialiști au demarat o campanie de conștientizare a patologiilor tiroidiene. O campanie ce a debutat marți, la București cu o conferință la care au participat medici, jurnaliști dar și bolnavi suferinzi ai patologiei tiroidiene.
Printre invitați s-au numărat conf.univ.dr. Diana-Loreta Păun (Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică), prof. univ.dr. Cătălina Poiană (Președintele Colegiul Medicilor București, membru al Societății Române de Endocrinologie), dr. Rodica Petriș (medic specialist endocrinolog), dr. Rodica Tănăsescu (Președintele Societății Române de Medicina Familiei), Rozalina Lăpădatu (Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune), Carmen Ciocârlan și Gabriela Șerbănescu (paciente). Medicii au susținut câteva discursuri legate de tot ceea ce înseamnă patologia tiroidiană, iar la final cei prezenți au avut posibilitatea de a pune întrebări și au dezbătut pe această temă.
Teme abordate
Toți cei prezenți au căzut de acord privind necesitatea implementării unui program național de screening al afecțiunilor tiroidiene. Mai mult, s-au trasat planuri de acțiune menite să reducă morbiditatea prin gușă endemică, precum: grăbirea procesului de depistare a afecțiunii, ridicarea gradului de conștientizare a bolii.
Un alt punct atins de participanții la conferință a fost cel privind importnața prezenței constante la consultații endocrinologice a populației sensibile la deficitul de Iod (copiii, gravidele, mamele care alăptează).
Medicii endoctrinologi au prezentat și o statistică privind incidența și prevalența pe o durată de 5 ani a patologiilor tiroidiene în România, furnizate de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică al Ministerului Sănătății (decembrie 2017).
Tiroida
„Oboseala continuă, irascibilitatea și depresia nu sunt normale. Acestea sunt semne ale unor probleme tiroidiene ce trebuie tratate de urgență”. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în fața traheei şi este esențială în buna funcționare a organismului. Și asta pentru că hormonii tiroidieni influențează consumul de energie, temperatura corpului și ritmul bătăilor inimii.
Conform statisticilor numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani, însă medicii endocrinologi atenționează că numărul real de pacienți cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Nediagnosticate, aceste afecțiuni nu doar că afectează psihicul pacienților, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare.
Cifrele arată că: în 2010, în România, s-au înregistrat 35.439 de cazuri noi de boli tiroidiene; în 2016 au fost depistate de trei ori mai multe (83.413 de cazuri noi);
în România, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei; în 2016 numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale. Din aceste motive medicii insistă ca atât femeile, cât și bărbații peste 35 de ani să-și testeze anual nivelul de TSH din sânge. Endocrinologii spun că „oboseala continuă, irascibilitatea și episoadele de depresie nu sunt normale. Sunt semne că pacientul trebuie să-și examineze nivelul de TSH din sânge”
„Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simțim bine. Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient.
De aceea, insist ca pacienții să-și testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge” a spus dr. Rodica Petriș, medic specialist în Endocrinologie.
Medicii de familie trebuie să fie primii care le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice. „Înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred că este foarte important ca pacienților care prezintă simptomele acestor afecțiuni și care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigații endocrinologice amănunțite.”, spune dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Române de Medicină a Familiei.
Specialiștii susțin că pacienții confundă simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale stilului de viață.
Endocrinologii spun că principalele semne ale problemelor endocrinologice includ: fluctuații ale greutății (constipație); oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei); la femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului; depresie. Motiv pentru care pacienții de cele mai multe ori cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic.
Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecțiuni grave. Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, și tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!