La simularea care a avut loc pe 20 ianuarie s-au prezentat 64.660 de elevi, cele mai ridicate rate de prezenţă înregistrându-se în Bucureşti (4.439 de candidaţi) şi în judeţele Suceava (3.687 de candidaţi) şi Dolj (3.034 de candidaţi).
În privinţa calificativelor obţinute, aproape 9.000 de elevi (13,82%) s-au încadrat în punctajul aferent categoriei utilizator începător, respectiv sub 25 de puncte din 100. Peste 22.500 din candidaţi (34,94%) au obţinut între 26 şi 50 de puncte, încadrându-se la calificativul de utilizator mediu, iar 20.322 (31,43%) au primit punctaj de utilizator avansat, respectiv între 51-74 de puncte. Punctajul aferent utilizatorilor experimentaţi, peste 75 de puncte, a fost obţinut de 12.812 de candidaţi (19,81%).
La nivel naţional, simularea a fost organizată în fiecare unitate de învăţământ liceal, respectiv 1.461 de centre. Proba propriu-zisă de evaluare a competenţelor digitale va avea loc între19 şi 29 aprilie, numărul elevilor înscrişi fiind de 196.989.
Examenul de bacalaureat începe în 15 februarie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Această probă, ca şi proba practică de calculator, proba orală de limbi străine şi proba orală pentru elevii care au studiat în limba maternă, fac parte din prima etapă a examenului de bacalaureat, care se va desfăşura, de anul acesta, după o nouă metodologie. Aceste probe se susţin pe parcursul anului şcolar, se notează cu calificative şi sunt obligatorii, dar rezultatele obţinute nu afectează în niciun fel nota finală. Cei care deţin certificate care atestă competenţe de calculator sau limbi străine nu trebuie să susţină probele.
La finalul clasei a XII-a, în cadrul bacalaureatului se vor susţine trei, respectiv patru probe scrise, în cazul elevilor care au studiat în limba maternă. Disciplinele de examen vor fi limba română (28 iunie), o probă obligatorie corespunzătoare profilului (30 iunie), matematică sau istorie, şi una la alegere (2 iulie), în funcţie de profil. La această ultimă probă, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege între chimie, fizică, biologie şi informatică, iar cei de la profil uman, între economie, geografie, logică, psihologie şi filosofie.
Nota finală de bacalaureat va fi media aritmetică a celor trei, respectiv patru, probe scrise, pentru cei care au dat examen scris şi în limba maternă.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!