Unul dintre cei mai buni elevi la fizică din cadrul Grupului Şcolar Agricol din Smeeni, judeţul Buzău, a obţinut 2,40 la examenul de Bacalaureat la proba la care el excela.
„Eu am avut media 9,50 la fizică la sfârşitul anului şi Bac-ul l-am picat cu 2,40. Doamna de fizică ne dădea note mari şi numai pentru că veneam la ore şi eram cuminţi”, a spus Emanuel Călin, unul dintre candidaţii care au picat examenul naţional. Lista cu elevi cu note mari pe parcursul anului şcolar, dar care au eşuat la examen este destul de lungă. Georgiana Grigore este un alt exemplu: ea a avut medii anuale de 7, la matematică şi la chimie, şi a picat Bacalaureatul cu 2 la ambele discipline.
Profesoara de chimie, Niculina Amarie, susţine că de vină este numărul de ore de la materia pe care o predă: „Examenul la fizică, chimie şi biologie e nou. Dar nouă ne-a rămas tot o oră pe săptămână în programă! Ministerul nu s-a gândit să suplimenteze şi numărul de ore. Într-o singură oră, nu aveam ce să fac”, a spus profesoara Amarie.
La Grupul Şcolar Agricol din Smeeni, judeţul Buzău, niciunul dintre cei 63 de candidaţi nu a trecut examenul. Notele din catalogul liceenilor buzoieni arată că cel puţin unii dintre ei sunt buni şi chiar foarte buni. La finalul anului şcolar, 57 de elevi, dintre care 27 la zi şi 30 de seralişti, au intrat în examenul de Bacalaureat. Lor li s-au alăturat alţi 12 elevi care nu promovaseră Bac-ul în anii precedenţi.
Şefii Inspectoratului Şcolar dau însă vina pe profesori. „Ei sunt singurii vinovaţi: ţin de catedre şi bagă elevii nepregătiţi în examene. Este doar vina şcolii, în frunte cu directoarea, care nu s-a preocupat să aibă calitate în procesul de învăţământ. Cum justifică profesorii notele elevilor de la clasă? Vom face o anchetă”, a spus inspectorul şcolar general Florina Stoian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!