“Nu vă pot spune numele lor pentru că aş încălca cutumele comunitare. Nu se anunţă niciodată candidaţii, ci doar numele câştigătorului. Vă pot spune doar că unul este din sectorul public şi altul din cel privat şi că amândoi sunt foarte cunoscuţi şi reprezentativi pentru sectorul energetic românesc. Dacă nu vom reuşi ca directorul să fie din România, mi-aş dori mult ca măcar 1-2 din oamenii care vor lucra permanent pentru Agenţie să provină din ţara noastră”, a declarat într-un interviu pentru Agenţia NewsIn Răzvan Nicolescu.
Acesta a spus totodată că directorul executiv va fi desemnat de către Consiliul de Administraţie pe baza a trei propuneri făcute de către Comisia Europenă, care gestionează procesul de selecţie.
De asemenea, Răzvan Nicolescu a afirmat că ACARE ar putea deveni funcţională până la sfârşitul acestui an, însă există multe amănunte ce ţin de Comisia Europeană.
Printre atribuţiile Consiliului de Administraţie se află numirea directorului general, adoptarea programului de activităţi şi exercitarea competenţelor bugetare.
Răzvan Nicolescu a fost ales în Consiliul de Administraţie al ACARE în decembrie 2009 cu un mandat de şase ani. Din august 2008 este responsabil cu activitatea de afaceri publice ale companiei Petrom.
ACARE a fost instituită prin pachetul privind piaţa internă de energie electrică şi gaze naturale, publicat de Comisia Europeană în luna septembrie 2007 şi adoptat de Parlamentul European şi Consiliul UE la jumătatea anului 2009, această structură constituind un mecanism independent de cooperare între autorităţile naţionale de reglementare în domeniul energiei.
Consiliul de Administraţie este alcătuit din 9 membri, dintre care 5 membri sunt numiţi de statele membre, durata mandatului fiind de 6 sau 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată. Comisia Europeană şi Parlamentului European au dreptul de a desemna, de asemenea, câte doi membri în acest Consiliu de Administraţie.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!