Sute de medici şi de elevi refuză să fie vaccinaţi, chiar dacă vaccinul este gratuit.
Astfel, la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi au fost aduse 78.000 de doze de vaccin pandemic, în spitale au ajuns însă doar câteva sute. Medicii nu au solicitat dozele, majoritatea lor refuzând sîă fie vaccinaţi. Aceeaşi rată de refuz a fost constată şi în şcoli. Doar câteva zeci de vaccinuri au fost folosite, deşi erau programate mii de vaccinări.
În judeţul Sibiu, deşi campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1 a început de o săptămână, până acum doar 20 de elevi şi studenţi s-au imunizat.
Între timp, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va extinde campania de vaccinare la întreaga populaţie din categoriile de risc. În următoarea perioadă vor fi vaccinate persoanele cu afecţiuni cronice, dar şi angajaţii din companiile care lucrează în contact direct cu publicul larg. Autorităţile atrag atenţia că vaccinarea este singura modalitate de limitare a răspândirii virusului gripal şi poate face diferenţa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri şi chiar decese.
Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Ca urmare, recţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu reacţiile date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi stări minore de disconfort, în cazul persoanelor sensibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!