Pilonul II de pensii sau mai bine zis fondurile şi contribuţiile la Pilonul II fac din nou valuri. După ce înainte cu câteva luni a apărut în spaţiul public ştirea că Guvernul vrea să desfiinţeze Pilonul II, acum, în presa centrală, a apărut informaţia că Guvernul vrea să scadă contribuţia la Pilonul II de la 5,1% la 2,5%, începând cu anul viitor.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ieşit public, printr-un comunicat de presă, să lămurească lucrurile.
„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%”, se spune în comunicatul ASF.
Vor comisionul de 2,5%
Dar nu aici era problema. Nimeni nu a afirmat că Pilonul II nu este unul solid. Problema este comisionul încasat de administratorii fondurilor de pensii, de 2,5%.
Instituţia spune că participă în mod regulat, în calitate de supraveghetor al pieţei, la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, dar şi cu ai altor instituţii, inclusiv cu entităţile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcţionează pieţele supravegheate, şi că actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de pensii nu este pus în discuţie.
Pe de altă parte, intervenţia instituţiei nu spune nimic despre reducerea contribuţiei, pentru că nu acesta este rolul ei. „ASF nu are dreptul de iniţiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat, mai precizează comunicatul”, clarifică ASF.
Nu în ultimul rând, ASF precizează că supraveghează şi reglementează sectorul financiar non-bancar şi are ca principale obiective stabilitatea şi dezvoltarea pieţelor, precum şi protecţia consumatorilor. Consumatori care sunt şi actualii pensionari. Deci mingea este în terenul Guvernului sau, mai bine zis, în curtea Ministerului Finanţelor.
Ceea ce-i deranjează pe guvernanţi sunt comisioanele încasate de administratorii fondurilor de pensii administrate privat. Comisioane sigure, care, cred reprezentanţii executivului, ar trebui să alimenteze pensiile românilor.
La începutul lunii august, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat că sute de milioane de lei pe an ajung, sub forma de comisioane, în conturile administratorilor prezenți pe Pilonul II în loc să alimenteze pensiile românilor. „Există un principiu european care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut.
Or, administratorii de pensii – Pilonul II – iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor. Probabil că la început s-au avut în vedere și profiturile administratorilor, și gestionarea în câștig pentru pensii, dar acum nu știu dacă acel comision își mai are rațiunea”, a afirmat ministrul Finanțelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!