Întrebat despre decizia de a intra în luptă, Diaconescu a răspuns: “Da, fac declaraţia de intenţie în ceea ce priveşte preşedinţia partidului, dar vreau să spun că nu intru în luptă, intru în pace”. “Doresc să aducem pace. Am luat această decizie în momentul în care situaţia s-a radicalizat, în care diverse grupuri, care într-o formă sau alta au încercat să mă apropie, aveau nu numai ţinta de a reformula identitatea politică a PSD, dar şi atitudine oarecum revanşardă faţă de alţii. Eu cred că peste vorbe şi atitudini de moment trebuie să se treacă. Dacă unii dintre colegi nu mai au această capacitate, mi-aş asuma eu această responsabilitate”, a explicat Cristian Diaconescu, duminică, la Antena 3.
“Eu consider că a face o punte de unitate, de înţelegere şi dialog reprezintă principalul motiv pentru a care intru în discuţie în acest moment. Nu voi avea nicio atitudine resentimentară faţă de nimeni, nu voi acuza pe nimeni, începând sau terminând cu Mircea Geoană. Nu cred că e momentul de a trage decât acele concluzii care să ne facă să mergem mai departe. Nu cred în vinovăţii, nu cred în acuzaţii reciproce şi în cereri de excludere a unora sau altora”, a spus Diaconescu, subliniind că şi-ar dori repede clarificarea acestei situaţii.
“Ideea de a ne radicaliza în curente, în tabere înăuntrul PSD este absolut periculoasă (…) Avem foarte multe realizări făcute cu aceiaşi oameni, mă doare să văd că aceşti oameni acum îşi reproşează chestiuni punctuale, importante, multe dintre ele putând fi depăşite cu un anume gen de toleranţă”, a mai afirmat vicepreşedintele PSD. Diaconescu a precizat că este interesat de constituirea unei echipe “cât se poate de eficiente” care să reuşească să treacă peste “impasul” actual, adăugând că nu crede că există pericolul unei rupturi a partidului.
Cât priveşte platforma pe care o propune, Diaconescu a spus că vrea structuri interne democratice, precum şi “mobilitate, imaginaţie, politică de stânga de încredere”. Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD, analizând situaţia partidului, a susţinut că partidul a greşit ”punând un accent mai mare pe mercantilism politic”, referindu-se la perioada în care social-democraţii au sprijint PNL fără a fi la guvernare, dar şi la intrare la guvernare cu PDL, urmată de părăsirea puterii într-un “moment oarecum incert”. “Toate aceste gesturi nu au legătură cu ideologia, nu sunt convins că au fost înţelese la justa lor valoare de către electorat”, a comentat social-democratul.
Cristian Diaconescu a mai afirmat că şi-ar dori ca principiile stângii, precum egalitatea de şanse, coeziunea, echitatea, să fie asumate mai întâi în partid, ori, a spus social-democratul, aceste teme nu fac obiectul dezbaterii în PSD.
În cadrul emisiunii, vicepreşedintele PSD Contantin Niţă a avut o intervenţie telefonică, în care a precizat că la întâlnirea de la Poiana Braşov a fost aşteptat şi Cristian Diaconescu. În replică, Diaconescu i-a răspuns lui Niţă că nu a fost prezent la Poiana Braşov din motive personale.
Niţă a mai explicat că întrunirea de la sfârşitul acestei săptămâni a fost solicitată, pentru clarificări, de către liderii din Transilvania, ulterior venind şi preşedinţi din alte judeţe. “Mi se pare incorect să ne canibalizăm colegii imediat după un eşec”, a mai comentat Niţă, cu referire la situaţia lui Mircea Geoană. Vicepreşedintele PSD a mai afirmat că doreşte organizarea congresului “cât mai repede”.
Un alt subiect abordat în cursul emisiunii s-a referit şi la viitorul prezidenţiabil al PSD. Cristian Diaconescu a precizat că nu poate da un răspuns în acest moment dacă, în situaţia în care va câştiga şefia PSD, va fi şi candidatul partidului pentru Cotroceni, în 2014. Vicepreşedintele social-democrat a mai precizat şi că nu se poate exclude varianta în care, peste cinci ani, nu neapărat preşedintele partidului va fi candidatul la preşedinţie.
Cristian Diaconescu a comentat şi speculaţiile potrivit cărora, în timpul paticipării la guvernare a PSD, ar fi fost “prea apropiat” de Traian Băsescu. Vicepreşedintele social-democrat a precizat că relaţia sa cu şeful statului a fost “strict instituţională”, între preşedintele României şi ministrul de Externe. El a ţinut să puncteze nu este vorba de a avea un respect faţă de Traian Băsescu, despre care consideră că face greşeli, ci de a respecta relaţia instituţională.
Sursa: Newsin.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!