Odată cu venirea primăverii este de aşteptat să se relanseze şi activitatea economică. Oamenii de afaceri sunt optimişti în acest sens. Potrivit anchetei de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică în luna martie pe un eşantion de circa 8.000 de manageri din diferite sectoare economice, pentru perioada martie – mai 2016, se preconizează o creștere a activității în toate sectoarele economice, comparativ cu perioada februarie – aprilie 2016. Managerii estimează o tendinţă de creștere moderată a numărului de salariaţi în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, precum şi o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul.
Tendinţe pe sectoare
Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +15%). Creșteri accentuate sunt așteptate în activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +47%) și în activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +41%). Doar în industria metalurgică se prognozează o scădere a activității (sold conjunctural -18%). Preţurile produselor industriale vor fi relativ stabilite în următoarele trei luni. Managerii estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2%, şi în ceea ce priveşte numărul de angajaţi din acest sector.
Cum era de aşteptat, odată cu intrarea în primăvară, construcţiile încep să-şi dea drumul. Volumul producţiei va creşte (sold conjunctural +27%), dar şi stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural +21%). Managerii estimează o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Preţurile în construcţii vor rămâne relativ stabile pentru perioada amintită.
Şi în sectorul comerţ cu amănuntul se aşteaptă o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +39%). Angajatorii prognozează pentru perioada luată în calcul creșterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +30%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +26%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri), conform estimărilor din luna martie 2016 va cunoaşte o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +0%).
Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!