De la Palatul Victoria guvernantii promit ca prin Legea salarizarii unitare „sigur vor creste salariile”. Premierul Boc a uitat ca, printr-o alta lege, a promis ca reducerile salariale de 25% se aplica doar pana la finele lui 2010. De anul viitor, masura este considerata incalcare a dreptului la munca.
Discutiile despre majorarile salariale din sectorul public, incepand cu 1 ianuarie 2011, pierd din vedere un aspect esential, si anume decizia prin care Curtea Constitutionala a declarat legala reducerea unitara a acestor salarii cu 25%.
In documentul respectiv, judecatorii CCR atrag atentia ca legea respectiva este constitutionala, dar cu anumite observatii. Mai exact, incepand cu 1 ianuarie 2011, cuantumul salariilor sa revina la nivelul anterior adoptarii acestor masuri de diminuare.
„Este o obligatie de rezultat pe care si-o impune legiuitorul (guvernul, in cazul de fata – n.r.) pentru ca, in caz contrar, s-ar ajunge la incalcarea caracterului temporar al restrangerii exercitiului drepturilor (constitutionale protejate)”, arata CCR. Reducerile salariale au fost motivate de guvern prin invocarea articolului 53 din Constitutie. Mai exact, Executivul a aratat ca in lipsa acestor masuri vor fi afectate stabilitatea economica a tarii si, implicit, „securitatea nationala”.
Membrii Curtii au acceptat argumentul invocat de Cabinetul Boc, chiar daca „masura de diminuare a cuantumului salariului/indemnizatiei constituie o restrangere a exercitiului dreptului constitutional la munca ce afecteaza dreptul la salariu”.
Sursa: antena1.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!