„Tarifele la energia electrică vor scădea de la 1 ianuarie proporţional cu scăderea tarifelor de distribuţie din cadrul preţului final. Tariful de distribuţie va scădea cu un procent între 8 şi 10%, ceea ce va genera în factura finală o scădere de 3-5%. De asemenea, va scădea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a preţului de 5-6%, începând cu 1 ianuarie”, a afirmat şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În prezent, costul unui megawatt, echivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei plus TVA. Populaţia urbană consumă între 2 şi 3 MW pe an, dar în localităţile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar şi sub 0,5 MW/an.
„O scădere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scădere interesantă”, a precizat şeful ANRE. În ceea ce priveşte sectorul de gaze naturale, Havrileţ a arătat că tarifele vor fi modificate la 1 iulie 2016.
„Considerăm că de la 1 iulie preţurile la gazele naturale ca şi marfă, preţul gazelor din producţia internă, vor scădea cu cel puţin 10%. La nivelul consumatorului industrial înseamnă o scădere de 5-6%, iar la nivelul consumatorului casnic nu există o altă estimare decât cea din calendarele de liberalizare”, a spus Havrileţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!