Debutanţii în afaceri trebuie să demonstreze că au aceeaşi sumă de bani pe care o vor primi. Aceştia vor putea obţine finanţare nerambursabilă de maximum 50% din valoare cheltuielilor eligibile (maxim 10.000 de euro), dar vor trebui să vină cu o contribuţie proprie de minim 50% din valoarea proiectului.
Bugetul total alocat programului în 2016 este de 22,7 milioane lei, iar autorităţile estimează că de sprijinul nerambursabil vor beneficia cel puţin 501 persoane care desfăşoară pentru prima dată activitate economică.
Cum se aplică?
La acest program pot aplica tinerii care îşi deschid pentru prima dată o afacere printr-o societate cu răspundere limitată, SRL-D. Societatea poate avea cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de CAEN Rev 2. Tânărul antreprenor nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat.
Domeniile în care pot fi înfiinţate SRL-D-urile sunt variate. Pe de altă parte, legislaţia în vigoare a stabilit mai multe domenii pentru care nu se alocă finanţare. Este vorba despre: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare; activităţi de jocuri de noroc şi pariuri; producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope; activităţi de pescuit şi acvacultură; activităţi legate de producţia primară a produselor agricole; etc.
Conform proiectului de act normativ, înscrierea proiectelor în acest program se va face exclusiv online, pe site-ul www.aippimm.ro, pe bază de username şi parolă. După crearea contului de înscriere, aplicaţia va trimite automat pe adresa de e-mail a solicitantului un mesaj şi un link de confirmare. După confirmare, aplicaţia de înregistrare a planului de afaceri va deveni activă pentru completarea online a planului de afaceri şi încărcarea în aplicaţie a documentelor solicitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!