Potrivit studiului, matematica, limba engleză şi limba română sunt disciplinele la care elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani fac cele mai multe meditatii.
Valoarea pieţei meditaţiilor în Romania este de circa 26 de milioane de euro lunar, ceea ce înseamna 320 milioane de euro anual, potrivit cercetării. 83% din această sumă este încasată de profesorii din mediul urban, în timp ce profesorii din mediul rural încasează 17%.
Peste 600.000 de elevi din România fac meditaţii, 490.000 dintre aceştia în mediul urban şi 127.000 în mediul rural.
Costul mediu al unei ore de meditaţii este de aproximativ 18 lei, acesta variind în funcţie de tipul de profesor. Cei care predau la liceu sau la facultate solicită o sumă mai mare, spre deosebire de cei care predau la gimnaziu. Bucureştiul este cel mai scump oraş din punctul de vedere al costului meditaţiilor. Preţurile meditaţiilor diferă pe zone, astfel că în Ardeal suma lunară cheltuită de o familie cu meditaţiile copilului este de 148 de lei, cifra fiind similară celei din Banat. În Moldova se cheltuie lunar 189 lei, în Dobrogea 215 lei, iar în Bucuresti 265 de lei.
Pe masură ce elevii înaintează în ciclul de învăţământ şi se apropie de bacalaureat şi de admiterea la facultate, se diversifică şi materiile la care se pregătesc. Apar meditaţiile la materii precum franceză, chimie, fizică, biologie, istorie.
Cercetarea finaţată de Fundaţia “Dinu Patriciu” a fost realizată pe un eşantion de 1.500 de copii, cu vârsta între 6 şi 19 ani.
Sursa: Newsin.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!