Declinul pietei locale de bunuri de larg consum vine dupa zece ani de avans, cu rate anuale de crestere care au variat intre 7% si 25%, potrivit unui studiu al al firmei de cercetare GfK Romania.
“In contextul deloc prietenos din punct de vedere economic si politic, consumatorii au rarit vizitele la magazine, cele mai afectate din acest punct de vedere fiind supermarket-urile”, a declarat, intr-un comunicat Raluca Raschip, director de consumer tracking al GfK Romania.
Din analiza principalelor categorii de bunuri de larg consum, se observa cum produsele de ingrijire personala si cele pentru curatenia locuintei sunt cele mai afectate, valoarea cheltuita fiind cu 7%, respectiv 4% mai mica.
Printre categoriile cu cele mai mari scaderi in volum se remarca deodorantele (-21%), produsele de curatat universale (-19%), tabletele de ciocolata (-18%) – in special datorita faptului ca au fost achizitionate de mai putini consumatori, se arata in raportul GfK.
In primele sase luni ale anului, retailul modern (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount si unitati cash&carry) a atras 45% din cheltuielile gospodariilor pentru bunuri de larg consum, fata de 43% in perioada similara din 2009. Cele mai dinamice formate raman in continuare magazinele de tip discount cu o rata de crestere de 11%, in timp ce supermarket-urile se afla pe un trend descendent (-9% in valoare fata de prima jumatate a anului 2009).
Vanzarile de bunuri de larg consum isi vor accentua scaderea.
Piata bunurilor de larg consum si-ar putea accentua scaderea in a doua jumatate a acestui an in urma masurilor de austeritate luate de Guvern incepand cu 1 iulie 2010. Astfel, majorarea TVA de la 19% la 24%, reducerea salariilor angajatilor din sectorul de stat cu 25% si plata contributiilor sociale pentru orice tip de activitate prestata au dus la scaderea puterii de cumparare a romanilor care se va reflecta in consumul populatiei incepand cu a doua jumatate a acestui an.
Analistii spun ca piata bunurilor de larg consum va continua sa scada si anul viitor, revenirea urmand sa se produca cel mai devreme in al doilea semestru al anului viitor si cel mai probabil in 2012.
Sursa: antena1
Citiți principiile noastre de moderare aici!