Mai mult, această criză a început să se transfere din zona financiară şi către economia reală. Primele efecte se regăsesc asupra creditelor pentru firme. Băncile au început să majoreze dobânzile şi au devenit mai prudente în analiza solicitărilor de credit.
Plecând de la faptul că lunile care urmează reprezintă pentru multe companii o perioadă cu activitate mai slabă, dar în acelaşi timp cu cheltuieli fixe relativ constante, coroborat cu o posibila criză de lichidităţi, directorii şi administratorii de firme ar trebui să adopte o poziţie prudentă în conducerea afacerilor. Principalele preocupări ar trebui să fie efectuarea de vânzări „sigure”, care să fie încasate în totalitate şi la timp, precum şi asigurarea unor surse suplimentare de lichidităţi (linii de credit, credite de la asociaţi), dacă este nevoie.
Vânzările „cu orice preţ”, fără o atenţie sporită la încasări, se pot dovedi foarte păguboase în lunile care vor urma. De asemenea, pentru perioada imediat următoare, chiar şi profitul poate să treacă în plan secund. Altfel, există riscul de a avea o firmă cu vânzări şi cu profitabilitate bună, dar care nu îşi încasează clienţii şi nu reuşeşte să obţină finanţări, şi prin urmare nu îşi poate plăti furnizorii, salariaţii şi datoriile la buget.
Recomandări:
1. Urmăriţi cu mare atenţie fluxurile de încasări de la clienţi pentru a evita eventuale probleme cu lichidităţile, care să vă afecteze graficele de plăţi către furnizori, finanţatori, salariaţi sau buget;
2. Asiguraţi-vă că aveţi rezerve de lichidităţi (disponibil în cont, linii de credit disponibile, împrumuturi de la asociaţi) pentru o perioadă mai lungă de timp decât în mod obişnuit;
3. Amânaţi investiţiile care nu sunt absolut necesare pentru activitatea firmei dvs., deoarece ar împovăra suplimentar graficele de plăţi şi ar putea crea dificultăţi în fluxurile de numerar;
4. Reduceţi consumurile care nu sunt direct productive (consumabile şi utilităţi administrative, cheltuieli de protocol, cheltuieli de deplasare etc.).
Liviu Sav, administrator InfoCredit SRL, membru al Asociaţiei Contabililor Certificaţi din Marea Britanie (ACCA)
Colţul specialistului
<p>Criza de lichidităţi, în special de lei, începe să nu mai fie o simpla speculaţie în România. Lipsa de lei de pe piaţă a făcut ca dobânzile interbancare să explodeze efectiv, ajungând la peste 40%. Astfel, în data de 17.10.2008 dobânda la o săptămână pentru depozitele plasate (ROBOR) a ajuns chiar la 46,25%, după ce cu o zi înainte a fost 28,25%.</p>
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
Bihon CSM Oradea
„Leii roșii” au câștigat cu scorul de 65-60 meciul 3 al sfertului de finală cu SCM Universitatea. Disputată la Craiova, partida a fost dominată de echipa orădeană, cu excepția primului sfert, care a fost adjudecat de gazde cu scorul de 18-13.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Un judecător de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Aleșd a dispus, miercuri după-amiaza, revocarea controlului judiciar dispus de Parchet în cazul lui Petru Ieremia Piț Dogar, soțul primăriței din comuna Bulz, Cosmina Piț Dogar, cercetat într-un dosar care privește un transport presupus ilegal de lemne.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Expoziţia a fost vernisată la sediul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea şi va putea fi vizitată până în 30 septembrie.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
După primul tur al alegerilor prezidențiale, incertitudinea politică și tensiunile economice din România au determinat o reacție aproape instantanee pe piața valutară.
România
Trăim într-o perioadă complicată, cu multe provocări, iar acestea cer un răspuns ferm, bazat pe profesionalism, cooperare și fidelitate față de valorile constituționale, a afirmat, miercuri, președintele interimar, Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni, unde a primit o delegație a Asociației Curților Constituționale Francofone.
Citiți principiile noastre de moderare aici!