Ultimele modificări ale Codului Fiscal (OUG 79/2017), care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, au bulversat angajatorii, dar mai mult pe angajaţi. Dacă majoritatea a înţeles că, începând cu anul 2018, contribuţiile CAS şi CASS nu se mai reţin de la angajatori ci de la angajaţi, mulţi salariaţi au înţeles că vor trebui să-şi vireze singuri contribuţiile la bugetul de stat. Ceea ce nu este adevărat.
Potrivit OUG 79/2017, începând de la 1 ianuarie 2018 din actualele contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar trei: două care se reţin de la angajat – CAS şi CASS – şi nou introdusa contribuţie asiguratorie pentru muncă (CAM), care va fi reţinută de la angajator.
Contribuţii
Astfel, de la 1 ianuarie 2018, angajatului i se va reţine o contribuţie de asigurări sociale (CAS) în procent de 25% din salariul brut. Contribuţia nu va fi plătită de angajat, ci va fi virată de angajator.
O altă contribuţie reţinută de la salariat este contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), în procent de 10% din salariul brut. Această contribuţie va fi virată tot de către angajator.
CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea.
De asemenea, se stabilește o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii.
Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, în cazul CAS trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe țară.
Angajatorul va plăti şi el o contribuţie asiguratorie de muncă (CAM), în procent de 2,25%. Această contribuţie include celelalte patru contribuții sociale existente în momentul de față: contribuția pentru șomaj, contribuţia pentru concedii medicale, contribuţia pentru riscuri profesionale și contribuţia pentru creanțe salariale.
Sancţiuni
Angajatorii care nu vor vira contribuţiile către bugetul de stat riscă sancţiuni, care culminează cu puşcăria. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, neplata către buget, „cu intenție”, a impozitelor și contribuțiilor va fi incriminată ca faptă de evaziune fiscală și pedepsită cu închisoare de la un an la șase ani.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, se arată în proiectul de ordonanță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!