“Cum era de aşteptat, angajaţii din Bucureşti sunt cel mai bine plătiţi, fiind urmaţi de cei din Cluj şi Timişoara, oraşe universitare cu tradiţie. O surpriză este Braşovul, unde angajaţii câştigă în medie aproximativ la fel cu cei din oraşele universitare consacrate. În Iaşi, care deşi este oraş universitar cu tradiţie, angajaţii câştigă mai puţin decât Cluj, Timişoara. În eşalonul trei, din punct de vedere al câştigului mediu, se află oraşe precum Galaţi, Craiova, Constanţa, Oradea, Târgu Mureş, Sibiu. Practic, un angajat din Bucureşti câştigă cu 30% mai mult decât unul din Cluj sau Timişoara şi aproape dublu decât unul din Constanţa, Galaţi, Mureţ sau Oradea“, se arată în studiu.
Astfel, în Bucureşti managerii din IT câştigă în medie 6.140 lei, iar personalul tehnic 3.990 lei, în timp ce în Timişoara directorii au salarii de 5.700 lei şi tehnicienii de circa 3.100 lei. În companiile din Cluj, la nivel executiv, salariile ajung în medie la 5.000 lei, iar personalul tehnic primeşte în medie 3.000 lei.
Pe de altă parte, personalul tehnic din Oradea primeşte circa 2.200 lei, cel din Constanţa- 2.100 lei şi din Galaţi- 2.000 lei.
De asemenea, într-o companie străină se câştigă cu 20-25% mai mult decât într-una cu capital integral românesc. Mai exact, directorii din companiile româneşti pot câştiga între 1.690 lei şi 9.070 lei, iar cei din firmele străine au salarii cuprinse între 2.260 lei şi 11.490 lei. Tehnicienii din firmele româneşti sunt plătiţi cu până la 5.760 lei, iar într-o firmă străină au între 1.650 lei şi 5.900 lei.
În ceea ce priveşte diferenţele existente între companiile private şi cele de stat, salariaţii din prima categorie au în medie cu 50-60% mai mult. Tehnicienii din instituţiile publice sunt plătiţi cu până la 3.800 lei şi cei din mediul privat cu până la 5.900 lei, în timp ce directorii de la stat primesc până la 3.600 lei şi cei din companiile private peste 10.000 lei.
“Un manager într-o companie privată poate ajunge şi la un venit de trei ori mai mare decât la stat“, se precizează în studiu.
Directorii din domeniile bancar, consultanţă şi servicii financiare au cele mai mari salarii, respectiv aproximativ 6.500 lei, fiind urmaţi de cei care lucrează în cadrul companiilor de servicii software şi hardware- 5.000 lei. Personalul tehnic cel mai bine plătit, cu salarii de circa 3.000 lei, activează în domenii precum telecomunicaţii, consultanţă, contabilitate şi servicii software.
De asemenea, studiul ghidul-salariilor.ro relevă că femeile cu funcţii de senior programmer/developer şi support specialist sunt mai bine plătite decât bărbaţii care ocupă posturi similare.
Analiza a fost realizată începând cu luna iunie, la studiu participând peste 3.000 de salariaţi. Reprezentanţii site-ului au precizat că vor continua studiul până în luna octombrie, estimându-se că numărul participanţilor va depăşi 3.500.
Deoarece există diferenţe în ceea ce priveşte moneda în care sunt calculate salariile, la acestea adăugându-se faptul că unele persoane care lucrează ca programatori nu beneficiază, din diverse motive legale, de reducerea de impozit, realizatorii studiului au prezentat valorile nete ale salariilor. Valorile în lei au fost calculate la un curs de 3,64 lei/euro şi 2,37 lei/dolar american.
Ghidul-Salariilor.ro este un site independent care realizează anual un studiu despre nivelul salariilor şi beneficiilor din industria IT din România.
sursa:mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!