Peste 1,1 milioane de angajaţi din România vor beneficia de creşterea salariului minim pe economie, potrivit autorităţilor. Din cei circa 1.131.600 salariați cu salariul minim, 39.322 sunt angajați în sectorul bugetar și 1.092.364 la privat.
Un salariu minim pe economie de 1.250 de lei brut înseamnă că salariatul va primi în mână 925 lei, în loc de 785 de lei, cât primea până la 30 aprilie. Angajatorul va cheltui pentru un salariat 1.538 de lei, faţă de 1.292 de lei înainte. Angajatorii care vor plăti salarii mai mici angajaţilor riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei pentru fiecare contract individual de muncă în neregulă. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă.
IMM-urile, mai afectate
Specialiştii spun că cele mai afectate de creşterea salariului minim pe economie vor fi firmele care folosesc forţă de muncă necalificată, cum se întâmplă în construcţii, agricultură sau confecţii.
„Factorul taxării e important de luat în calcul în această poveste, mă aştept ca IMM-urile să fie mai afectate ca multinaţionalele. Pentru anumite sectoare, mă aştept să fie o problemă. Cei mai afectaţi vor fi cei care folosesc forţa de muncă mai puţin calificată cum ar fi construcţiile, agricultura sau confecţiile”, a spus Mihaela Racoviţan, partener Consultanţă Fiscală în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG, pentru Mediafax, explicând că sunt necesare adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală, pentru că aproximativ 60% din salariul minim merge către angajat şi 40% către stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!