Este cel mai mare protest de la Revoluție încoace. Potrivit hotnews, cei mai mulți protestatari au fost în Capitală, peste 40.000 care au urmat un traseu destul de lung: Piata Universitatii – Piata Unirii – Piata Constitutiei (Parlament, Ministerul Justitiei si CNA) – Piata Universitatii – Piata Romana – Piata Victoriei (Guvern). La Timișoara au ieșit să-și exprime nemulțumirea peste 11.000 în timp ce în Cluj și Sibiu peste 10.000 în fiecare dintre ele. Și la Sibiu s-au adunat peste 5000 de oameni.
Protestatarii au scandat „Hoții!”, „Mincinoșii!” „PSD, ciuma roșie” și “„Justiție, nu corupție!”, „Țara cere fără grațiere!”, „Jos Iordache!” „DNA să vină să vă ia!”
„Din punctul nostru de vedere sunteţi compromis ca ministru al Justiţiei”
În timpul ședinței de dezbatere publică pe ordonanțele de urgență ce a avut loc luni, unii reprezentanții ai ONG-urilor i-au cerut demisia ministerului justiției Florin Iordache.
„Scopul acestor ordonanţe este să scăpaţi de atragerea de răspunderea penală şi executarea unor pedepse în cazul unor zeci sau sute de prieteni sau factori politici. Acesta este scopul. Este un fapt recunoscut de ambasadele principalelor state partenere, de ONG-uri şi de sistemul judiciar în integralitatea lui. (…) Nu mai sunteţi un partener credibil de dialog, din punctul nostru de vedere sunteţi compromis ca ministru al Justiţiei. Textul notei de fundamentare privind graţierea este plin de falsuri. Există două soluţii pe care noi le recomandăm: să retrageţi aceste ordonanţe de urgenţă şi să vă daţi demisia”, a declarat Mihai Poliţeanu, de la „Iniţiativa România” citat de Mediafax.
„Problema este dacă sunt sau nu locuri (nr. în penitenciare). Într-adevăr, nu sunt locuri, condiţiile sunt inumane, aceşti oameni care execută o pedeapsă trebuie să o execute în mod decent, dar soluţia nu este aceasta, să dai drumul la 3.000-5.000 de persoane care în 2-3 ani vor veni înapoi. Luaţi cazul Italiei şi vedeţi ce s-a întâmplat” a declarat Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadei, citat de aceeași sursă precizând că noul buget nu prevede fonduri pentru penitenciare.
O parte din discursul cu care Florin Iordache a închiat dezbaterile, sună astfel: „ne dorim nişte legi clare, corente, pe care fiecare cetăţean dacă are sau nu pregătire juridică să le poată respecta. Ăsta e mandatul cu care am venit eu aici, să repar toate acesta lucruri. Actele normative nu se fac pentru politicieni ci pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană. Actele normative nu vizează persoane sau politicieni. Voi avea o discuţie cu premierul României, Sorin Grindeanu, şi vă vom comunica ce vom discuta. În urma consultărilor de astăzi am nişte obsevaţii care vreau să fie cuprinse în textul celor două ordonanţe. Rostul consultării este să preia puncte de vedere, o serie de observaţii am primit de la societatea civilă şi de la cetăţeni şi le vom avea în vedere. Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată. Propunerea pe care o voi face guvernului va fi propunerea Ministerului Justiţiei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!